AKTUELNO

Fudbaleri Crvene zvezde naredne sezone će bez kvalifikacija igrati grupnu fazu Lige šampiona, a odlične su šanse da će žreb sačekati u trećem šeširu.

Crveno-bele je zanimao rasplet prvenstva u Češkoj odakle je stigla dobra vest. Sparta iz Praga je osvojila bod protiv Slovackog i zahvaljujući tome postala šampion posle devet godina pauze, a taj rezultat ide na ruku srpskom šampionu.

Titula Sparte znači da će Crvena zvezda najverovatnije biti u trećem, a ne u četvrtom šeširu na žrebu za grupnu fazu, što joj omogućuje da, barem na papiru, dobije lakše protivnike.

Pored uspeha Sparte, važno je i da Real Sosjedad potvrdi četvrtu poziciju i obezbedi igranje grupne faze. Tako bi Viljareal, koji ima bolji koeficijent od Zvezde, ostao na petom mestu i bez elitnog fudbala, a Sosjedad bi predstavljao Španiju iz četvrtog šešira.

Ekipa iz San Sebastijana ima još dva meča do kraja sezone i osam bodova više od Viljareala kojem preostaje da odigra još tri meča, što jasno govori da je Sosjedad veoma blizu osvajanja četrvtog mesta.

Osim povlastice koju smo već pomenuli, odnosno činjenice da bi Crvena zvezda izbegla protivnika iz trećeg šešira, beogradski tim bi i finansijski osetio razliku, s obzirom na to da svaka pozicija po koeficijentu donosi veću nagradu od UEFA u odnosu na nižu poziciju.

Žreb za grupnu fazu Lige šampiona za sezonu 2023/24, poslednju sa aktuelnim formatom, održaće se 31. avgusta, dan nakon što budu odigrane poslednje utakmice kvalifikacija za ovo takmičenje.

Autor: