AKTUELNO

Haos na ulicama Rima u nedelju, ništa neobično, stanje je redovno jer je igra gradski derbi sa velikim ulogom. I Lacio i Roma jurišaju na mesto koje vodi u Ligu šampiona, a ona donosi slavu, ona znači novac, znači mnogo novca, ali i za jedne i za druge, za navijače oba tima, sve te počasti i rezultatski iskorak je danas najmanje važan. Nije bitno šta nosi sutra - važno je samo potući drugu stranu. To se mora, to je ekstaza, to je ono za šta se živi.

Scene sa ulica Rima u blizini "Olimpika" su najbolje svedočasntvo velikog rivaliteta i tenzija koje eksplodiraju tako burno na dan derbija.

Foto: Tanjug AP/Gregorio Borgia

U klinču su bili navijači i policija. Organi reda imali su pune ruke posla i sa jednima i sa drugima.

U toku dana stigle su najpre scene sukoba Romanista i organa reda, i jedan simpatičan pad navijača koji je očito zaboravio kaiš pa ostao bez pantalona. Ali nije bilo danas do zabave ni jednima ni drugima, a ni trećima.

Napeto je bilo i u sudaru koji se desio nedaleko odatle o čemu svedoče i fotografije navećeg sukoba dve strane u kojima je došlo i do bliskog kontakta. Bilo je svega, dimnih bombi, suzavaca, mrkih pogleda. Poneki stariji ultrasi su pokušavali dijalogom i autoritetom da smire što se može smiriti...

A na stadionu, spektakl.

Za njega su se pobrinuli ultrasi Lacija fenomenalnom koreografijom u kojoj je centralno mesto zauzeo citat iz Šekspirove drame "Henri V" koja govori o bici kod Aženkura tokom stogodišnjeg rata.

"Ne, moj lepi rođače:

"Ako smo označeni da umremo, dovoljni smo"

"Da napravimo gubitak naše zemlje; a ako se živi",

"Što je manje muškaraca, veći je udeo časti".

"Božija volja! Molim te, ne poželi ni jednog čoveka više".

Na poslednjem transparentu je pisalo: "Nekoliko nas, nekoliko nas srećnih, mi smo grupa braće“.