AKTUELNO

Potugalski superstar Kristijano Ronaldo častio je sebe nedavno najskupljim automobilom na svetu vrednim, verovali ili ne, čitavih osam miliona evra. U pitanju je model Bugati "Centodieci" koji je izrađen u samo deset primeraka!

Jedan je nedavno završio u garaži slavnog Portugalca, poznatog kolekcionara superluksuznih i superbrzih četvorotočkaša.

Ronaldo je posle Mundijala potpisao najveći ugovor u istoriji sporta koji ga je učinio još bogatijim nego što je bio, pa mu ni kupovina ovakve "zveri" ne predstavlja poseban izdatak.

Podsećamo da je Portugalac potpisao sa saudijskim Al-Nasrom ugovor vredan 75 miliona dolara po sezoni - do 2025. godine.

Naravno, pri kupovini ovako ograničene verzije automobila novac nije obavezno presudan faktor, budući da Ronaldo nije bio jedini zainteresovani za kupovinu ovog "svemirtskog broda", ali je slavni fudbaler očito uspeo da pre mnogih milionera obezbedi sebi ovo čudo na točkovima.

"Centodieci" je predstavljen 2019. godine u čast modela EB110 (Centodieci na italijanskom jeziku znači "110"), a automobil je jednostavno najnoviji izdanak, u rastućem nizu specijalnih izdanja nastalih na bazi "Bugatti Chirona", od kojih je prvi bio Divo, koji je predstavljen još tokom leta 2018. godine, prenosi portal Autorepublika.

Podsećamo, "Centodieci" je izrađen na bazi "Chirona" i ima isti motor 8.0 V16, ali sa 1600 KS. Do stotke stiže za neverovatnih 2,4 sekunde, a maksimum je ograničen na 380 km/h. Ukupno će biti proizvedeno samo deset primeraka. Centodieci pokreće poznati Bugatijev osmolitarski motor s cilindrima u rasporedu W16. Agregat računa na ispomoć od strane četiri turbo punjača. Ovde je motor "podešen" da isporučuje 1.600 konjskih snaga, ili za 100 konja više nego što je u moći da učini kada je "pod haubom" Chirona, a Bugati tvrdi da će automobil ubrzati od 0 - 100 km/h za 2,4 sekunde, od 0-200 km/h za 6,1 sekundu i od 0-300 km/h za 13,1 sekundu.

Maksimalna brzina je (verujemo prisilno) regulisana na 380 km/h, što je niže od maksimalne brzine Chirona od 420 km/h. Najbrža od svih Chirona je model Chiron Super Sport 300+, koji je nesputano "trčao" do brzine od 490 km/h još 2019. godine. Bugati takođe upravlja najvećom brzinom modela 300+ iz bezbednosnih razloga, bez obzira na to što su automobili prodati, ali nije rekao „u čemu je fora“.