AKTUELNO

Ukrajina i Rusija su razlog za mnoga važna zbivanja u svetu, čak i ona koja nemaju direktne veze sa ratom koji se dešava u Ukrajini, a sport od toga nije izuzet. Najnovije vesti koje su donekle vezane za taj sukob - vezane su i za Srbiju.

Naime, na žrebu koji je u sedišutu UEFA u Nionu održan ovog četvrtka, "pala je odluka" da Srbija i Ukrajina igraće fudbal. I to mlade reprezentacije, sastavljene od igrača do 21 godine starosti, u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo.

Iako su u toj, F grupi, još i neke vrlo, vrlo zanimljive selekcije, a nema sumnje da će i dvomeč "orlića" sa vršnjacima iz Engleske privući ogromnu pažnju, ipak se to neće moći meriti sa onom pažnjom koju će iznedriti dve utakmice naše mlade nacionalne selekcije i Ukrajine.

Kada igraju Srbija i Ukrajina?

Kada će se tačno ti mečevi odigrati, UEFA tek treba da odredi. Danas su, samo, izvučene grupe (u F su, pored Srbije, Ukrajine i Engleske, još i Severna Irska, Azerbejdžan i Luksemburg), ali se znaju termini svih kola kvalifikacija za prvenstvo koje će biti održano 2025. godine u Slovačkoj.

Utakmice će se održati između marta ove godine i oktobra 2024, i to u osam "takmičarskih prozora": 20. - 28. marta 2023, 12 - 20. juna, 4. - 12. septembra, 9. - 17. oktobra, 13. - 21. novembra, 18. - 26. marta 2024, 2. - 10. septembra i 7. - 15. oktobra.

Sistem takmičenja

Devet pobednika grupa i tri najbolja drugoplasirana tima (ne računajući njihove učinke protiv poslednjeplasiranih iz svake grupe) direktno se plasiraju na U-21 šampionat Evrope, uz domaćina, Slovačku. Preostalih šest drugplasiranih selekcija će, kroz baraž utakmice tri para (na svom i tuđem terenu), od 11. do 19. novembra 2024. odlučivati ko će još otići na EURO 2025 za mlade reprezentacije.

Nema sumnje da "orliće", koje kao selektor predvodi Goran Stevanović, čeka buran period, ali, nadasve, fudbalski zanmiljiv. To što je i Ukrajina, kao član drugog "šešira", na žrebu svrstana u istu grupu u kojoj je i Srbija (koja je žreb čekala iz trećeg), i to što kao domaćin Ukrajina svoje mečeve igra u inostranstvu, jer zbog aktuelnog rata ne može na svojoj teritoriji, ne treba da zaseni činjenicu da će na terenu biti, prosto, mladi momci koji igraju fudbal. I, kako u sportu sportisti i treba da budu na prvom mestu, ostaje nada da će fudbal, a ne vanfudbalska dešavanja, biti u centru pažnje kada na red dođu ti dueli.

Sastavi grupa kvalifikacija za U21 Evropsko prvenstvo u fudbalu

Grupa A: Italija, Republika Irska, Norveška, Turska, Letonija, San Marino.

Grupa B: Španija, Belgija, Škotska, Mađarska, Kazahstan, Malta.

Grupa C: Holandija, Švedska, Gruzija, Severna Makedonija, Moldavija, Gibraltar.

Grupa D: Nemačka, Poljska, Izrael, Bugarska, tzv. Kosovo, Estonija.

Grupa E: Rumunija, Švajcarska, Finska, Albanija, Crna Gora, Jermenija.

Grupa F: Engleska, Ukrajina, Srbija, Severna Irska, Azerbejdžan, Luksemburg.

Grupa G: Portugalija, Hrvatska, Grčka, Belorusija, Farska Ostrva, Andora.

Grupa H: Francuska, Austrija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Kipar.

Grupa I: Danska, Češka, Island, Vels, Litvanija.