AKTUELNO

Zlatko Dalić, selektor hrvatske fudbalske reprezentacije, u ekskluzivnom intervju za Pink.rs na početku razgovora kazao je da se malo povukao iz javnosti posle osvajanja trećeg mesta na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali da će ovog puta zbog naše novinarke učiniti izuzetak.

Sada kada je već prošlo neko vreme od završetka Svetskog prvenstva u Kataru, kakvi su vaši utisci i da li ostaje žal što ipak niste zaigrali u finalu?

- Sve više osećam sreću i ponos sa ovim što smo napravili, sreću i ponos i što smo osvojili treće mesto i mislim da je to jako veliki uspeh reprezentacije. Ako pogledamo celu situaciju, mi smo od prve utakmice igrali na rezultat, tako se postavili, išli smo utakmicu po utakmicu, na kraju možda smo mogli i više, međutim da je meni neko ponudio pre prvenstva polufinale ja bih to prihvatio oberučke. Možda ostaje taj žal za Argentinom, utakmica koju smo izgubili od svetskih prvaka. Mi smo prvih 35 minuta bili bolja reprezentacija, bolje smo igrali od njih i taj penal koji je suđen za njih je potpuno preokrenuo meč ali ne smemo biti nezadovoljni trecim mestom.

Biti treći na svetu je velika stvar za hrvatski, ali i za naš fudbal u regionu. I na ovom prvenstvu ste napravili odličan rezultat kao i u Rusiji. Da li bi ste mogli da uporedite ta dva prvenstva i osećaj da ste opet napravili nešto veliko?

- Ovo je velika stvar za Hrvatsku, ali i za ceo region da je jedna reprezentacija napravila tako veliki rezultat i ovo je svima primer da se može i da mali mogu biti veliki, da mogu doći do trofeja i da mogu doći do medalja, jedan putokaz i put svima. Ako upoređujemo sa Rusijom, mi smo imali jednu reprezentaciju koja je deset godina bila zajedno i igrala zajedno ali nije napravila veliki rezultat na velikim takmičenjima i sve je to eksplodiralo 2018. godine. Ove godine ipak smo došli sa 18 novih igrača, ali glavnu ulogu su odigrali ovi igrači koji su bili i u Rusiji, ovi stariji i iskusniji i bez njih ovi mlađi to ne bi mogli napraviti i zato je naš uspeh još veći. Ovo je reprezentacija koju sam ja sa svojim timom složio, sa kojima sam radio i koje sam pripremao, a ona iz Rusije je bila već oformljena koju su prethodni selektori oformili i zato je ovaj uspeh još draži!

Ko vas je prijatno, a ko neprijatno iznenadio u Kataru?

- Prijatno iznenađenje je bila reprezentacija Maroka i na neki način oni su bili nešto što smo mi napravili pre četiri i po godine u Rusiji. Oni su bili iznenađenje time što su ušli u polufinale iako su bili autsajderi u našoj grupi. Ako gledam ko je neprijatno iznenadio tu je puno reprezentacija koje su imale velike apetite, velike uloge počev od Nemačke, Španije, najviše Brazil koji je ispao od nas, Portugal, Holandija, reprezentacije koje su došle na Svetsko prvenstvo sa velikim ambicijama ali nisu došle do polufinala.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez (STF)

Dosta se priča o Luki Modriću da li će nastaviti da igra za reprezentaciju. Da li bi ste voleli da Luka kao i Mario Mandžukić jednog dana bude deo stručnog štaba?

- Luka je važna karika, najvažnija u našoj reprezentaciji, kapiten koji igra možda i najbolji fudbal u svojoj karijeri, uživa u fudbalu i u utakmicama svoje reprezentacije. Ono što ja želim i sto kao selektor forsiram i tražim da u moj stručni štab ulaze igrači koji su bili u reprezentaciji , i Mandžukić i Olić i Ćorluka koji su bili u Rusiji. U svakom slučaju, jednog dana kad Luka završi svoju igračku karijeru biće mu ponuđeno i ako ja budem selektor, voleo bih da se Luka uključi u stručni štab na bilo koji način. Isto tako i Rakitić i drugi igrači koji imaju velike zasluge. Ja ću učiniti što je do mene da oni koji žele da se bave trenerskim poslom, ali i menadžerskim, uđu u krug reprezentacije. Mislim da je to dobro za naš fudbal, ali i dobar putokaz i svim drugim reprezentacijama da uđu oni koji imaju iskustvo evropskih i svetskih prvenstava i koji su napravili velike karijere.

Po čemu ćete pamtiti 2022. godinu, a šta želite da zaboravite?

- U sportakom smislu 2022. je za mene bila sjajna ako gledamo svetsko prvenstvo, a neću pamtiti po lepom jer sam u junu izgubio oca tako da je ovo za mene bila i tužna godina ali to je život, moramo ga prihvatiti.

U ovoj godini napustio nas je Siniša Mihajlović. Poznavali ste se, kakav je za vas bio Siniša?

Foto: Tanjug AP/Tano Pecoraro/LaPresse via AP

- Ja sam upoznao Sinišu davno, u Vinkovcima kad sam igrao fudbal, igrali smo neke turnire zajedno, bio je veliki igrač, imao veliku karijeru, bio je dobar trener, imao je svoj stav. Bio je poseban. Svi ćemo ga pamtiti kao velikog igrača i sjajnog izvođača slobodnih udaraca. Njegova prerana smrt veliki je udarac za ceo region. Teško je kad odlaze mladi ljudi, kad nas napuštaju, žao mi je. Bio sam u kontaktu sa njegovom porodicom, ovo je situacija kad moramo shvatiti da je život prekratak i da moramo zaboraviti sve animozitete, probleme, svađe, biti više tolerantni jedni prema drugima. Žao mi je zbog Siniše, imao je tu veliku borbu i nije uspeo da pobedi, a ja ću ga pamtiti i kao velikog igrača, velikog čoveka i velikog trenera.

Šta bi ste poželeli sebi, a šta našim čitaocima u novoj godini?

- Najvažnije je da zdravlje bude u prvom planu i da svi razmisljamo o zdravlju jer to je najvažnija stvar. Zato bih svima vama, čitaocima, sebi poželeo prvo zdravlja i sportskih uspeha, uspeha u životu i mnogo više tolerancije, mnogo više poštovanja, da se što manje povlače paralele i da se ne vraćamo u prošlost! Želim uspešnu novu godinu i vama u Srbiji srećan Božić koji dolazi!