AKTUELNO

Fudbaleri Belgije igrali su u 2. kolu "F" grupe protiv reprezentacije Maroka, a neočekivano, slavili su fudbaleri afričke selekcije 2:0. Gol za vođstvo je u 73. minutu postigao Abdelhamid Sabiri, a konačnih 2:0 postavio je Zakarija Abukhalal u 93. minutu.

Belgijanci, druga selekcija na svetu, pokazali su na momente zbog čega važe za jednog od favorita iz senke za titulu šampiona sveta, ali su se ipak mučili da probiju bedem Marokanaca. Čak, nakon prvih 45. minuta igre bili su "lavovi" bliže golu.

Zanimljiva je scena viđena pred početak meča kada je na teren istrčao golman Maroka Jasine Bonu, koji je bio sa saigračima na centru terena tokom izvođenja himne, ali je posle toga završio na klupi, a mesto je ustupio Moniru El-Kadžuiju.

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

Već nakon pet minuta igre šansu je imala Belgija. Torgan Azar je dobro proigrao Miči Batčuajia, a golman Maroka Monir El-Kadžui fantastično je reagovao.

Imali su inicijativu na terenu totalnu Belgijanci. Šutirali su čak četiri puta za 22 minuta, uz procenat poseda 76 posto, ali su se mučili da probiju defanzivni bedem rivala.

Odgovorio je Maroko u 35. minutu Ašraf Hakimi je loše zahvatio lptu, izašavši ispred Tiba Kurtoe, sebično je odlučio da šutira, kraj gola otišla je lopta.

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

Tri minuta kasnije jako blizu gola bio je Kevin de Brujne. Oboren je iskosa kod šesnaesterca, potom je šutirao tik preko prečke.

U prvom minutu nadoknade usledio je totalni šok za Belgiju. Hakim Ziješ bio je oboren ispred šesnaesterca, slična situacija kao kod udarca De Brujnea je viđena, samo što je lopta završila u golu Kurtoe.

Sesar Arturo Ramos Palazuelos je pregledao VAR snimak i poništio pogodak Marokanaca zbog ofsajda Romena Sajsa.

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

Videlo se odmah na startu drugog poluvremena da je Hakim Ziješ silno raspoložen danas za igru. Šutirao je sa 20 metara, pravo u Edena Azara.

U 51. minutu zapretio je Eden Azar, a golman Maroka bio je siguran, izbacio je loptu u korner.

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

Hrabro je igrao Maroko u drugom poluvremenu. Sada je Sofian Bufal imao dobru šansu, iskosa je šutirao, savladao Kurtou , ali lopta odlazi tik kraj stative.

Pravo niotkuda je u 65. minutu Dres Mertens došao u priliku za šut, a vrhunskom reakcijom golmana Maroka mreža je ostala mirna.

U 46. minutu Belgiju je spasao ofsajd, ali ne i u 73. minutu kada je Abdelhamid Sabiri poput Hakima Ziješa izveo skraćeni korner i ponovo je lopta završila u mreži Kurtoe, tada nije bilo ofsajda, vodio je Maroko 1:0.

Igrao se 82. minut kada je Jan Vertongen pripretio, a jedan od retkih pokušaja Belgijanaca završio je kraj gola Munira.

Ipak, tačku na i stavili su Hakim Ziješ i Zakarija Abukhalal fantastičnom akcijom u 93. minutu za konačnih 2:0. Fudbaler Čelsija je istrčao i prihvatio odlično dodavanje, zalomio je i proigrao saigrača kome je bilo teže da promaši nego da pogodi mrežu Tiba Kurtoe.

Autor: