AKTUELNO

Predsednik Svetske fudbalske organizacije (FIFA) Đani Infantino uoči početka SP u Kataru istakao je da se saoseća sa ljudima koji su ugroženi.

On je optužio Zapad za "licemerje" zbog načina izveštavanja o stanju ljudskih prava u Kataru uoči Mundijala, preneo je CNN.

- Danas imam veoma jaka osećanja. Danas se osećam kao građanin Katara. Danas se osećam kao Arapin. Danas se osećam kao Afrikanac. Danas se osećam kao gej. Danas se osećam kao osoba sa invaliditetom. Danas se osećam kao migrantski radnik - istakao je Infantino i nastavio:

- Ja nisam građanin Katara, Afrikanac, gej, osoba sa invaliditetom i ja nisam stvarno migrantski radnik, ali znam kako je biti diskriminisan i biti žrtva nasilja, kao stranac u stranoj zemlji, kao dete sam bio žrtva nasilja zato što sam imao crvenu kosu i pegice. Zlostavljali su me zbog toga. Evropljani su nas naučili mnogim lekcijama. Ja sam Evropljanin. Mislim da ono što smo mi Evropljani radili po svetu prethodnih 3000 godina, da bi trebalo da se izvinjavamo narednih tri hiljada godina pre nego što delimo moralne lekcije ljudima. Ko stvarno brine o radnicima? FIFA da, fudbal da, Svetsko prvenstvo brine, i da budem pošten i Katar brine. Bio sam na jednom događaju pre par dana gde smo objasnili šta radimo za ljude sa invaliditetom tokom ovog Svetskog prvenstva.. 400 novinara je sada ovde, taj događaj je bio ispraćen od strane četiri novinara. Postoji jedna milijarda ljudi sa invaliditetom. Nikoga nije briga. Nikoga nije briga. Četiri novinara - rekao je Infantino.

Savet Fife je predsedničke izbore raspisao 30. marta ove godine, a glasanje bi trebalo da se održi 16. marta 2023, na 73. Kongresu Fife u glavnom gradu Ruande, Kigaliju. Švajcarac je predsednik Fife od februara 2016. godine.

Autor: