AKTUELNO

Fudbalska reprezentacija Brazila, prvi rival Srbije na Mundijalu u Kataru, rekorder je u istoriji sa pet osvojenih titula, a slede Italija i Nemačka sa po četiri.

Argentina, Urugvaj i aktuelni prvak Francuska po dva puta su bili prvaci sveta, a Engleska i Španija po jednom.

Ukupno "samo" osam reprezentacija osvajalo je titulu, a Brazil je jedinstven i po tome što je trofej osvajao na četiri kontinenta - Severnoj i Južnoj Americi, Evropi i Aziji.

Ujedno, Brazilci su jedini tim koji je učestvovao na svim šampionatima sveta, ali titulu čekaju već 20 godina, s obzirom na to da su psolednji put bili najbolji u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Prvu titulu osvojili su u Švedskoj 1958. godine predvođeni čuvenim napadom - Garinča, Didi, Vava, Pele i Zagalo. Potom su odbranili titulu 1962. godine u Čileu, a najbolji su bili i 1970. godine u Meksiku.

Četvrti trofej podigli su u SAD 1994. godine predvođeni Romariom i Bebetom, a petu u Japanu i Južnoj Koreji kada su blistali Ronaldo, Ronaldinjo, Rivaldo i drugi.

Italijani su dve od četiri titule osvojili pre Drugog svetskog rata (1934, 1938), a potom su bili najbolji u Španiji 1982. i Nemačkoj 2006. godine.

Nemci su prvu titulu uzeli u Švajcarskoij 1954. godine, potom su predvođeni Francom Bekenbauerom i Gerdom Milerom bili najbolji na domaćem terenu 1974. godine, a treći put u Italiji 1990. godine pogotokom Andreasa Bremea iz penala u finalu protiv Argentine 1:0.

Poslednju titulu uzeli su u Brazilu, u finalu takođe protiv Argentine, jedini gol postigao je Mario Gece u produžecima, ali će se zauvek pamtiti neverovatni trijumf protiv Brazila u polufinalu, na njegovom terenu, čak 7:1.

Argentina, Francuska i Urugvaj su prve titule osvajali na domaćem terenu, 1978, 1998. i 1930 godine.

"Gaučosi" do druge stigli vođeni Dijegom Armandom Maradonom u Meksiku 1986. godine, Francuzi pre četiri godine u Rusiji, a Urugvajci u neverovatnom finalu protiv Brazila, kao gosti na Marakani, 1950. godine.

Po jednu titulu osvojili su Englezi, na domaćem terenu 1966. godine, uz "sporan" gol Džefa Harsta u finalu protiv Nemačke 4:2 i Španci u Južnoj Africi 2010, pobedom u finalu protiv Holandije 1:0, golom Andreasa Inijeste u produžetku.

#Brayil

#Svetsko prvenstvo

#fudbal