AKTUELNO

Švajcarski reprezentativci poreklom sa Balkana neće smeti da koriste poznati simbol na mečevima u Kataru.

Reprezentacija Srbije imaće priliku da se na Mundijalu u Kataru revanšira Švajcarcima za poraz u grupnoj fazi Svetskog prvnestva od pre četiri godine, a ovaj meč mogao bi da donese znatno manje tenzije nego onaj od pre četiri godine. Zbog svega onoga što se desilo tada, Švajcarska je donela veoma važnu odluku - dvoglavi orao je zabranjen!

Uz simbol napravljen rukama golove protiv srpske reprezentacije slavili su Granit Džaka, Džerdan Šaćiri i Stefan Lihtštajner koji poreklom nije Albanac, ali sada to niko neće moći da radi. Kako bi smirili tenzije i pokušali da izbegnu nervozu na terenu, čelnici švajcarskog saveza odlučili su da simbol koji često ističu fudbaleri poreklom iz albanija i sa Kosova i Metohije bude zabranjen!

"Svetsko prvenstvo se ne sastoji samo od utakmice sa Srbijom, čak i ako znamo koliko je ova utakmica posebna, s obzirom na ono što se desilo 2018. godine. Ne želimo da pravimo iste greške, tu smo da igramo fudbal i ništa drugom. Ne želimo da šaljemo nikakve političke ili verske poruke. Želimo da zastupamo naše vrednosti. Jedna od njih je: poštovanje. Pokazujemo poštovanje prema drugim mišljenjima. Za mene bi bila greška ako bismo gestom isprovocirali nekoga, bez obzira na igru", rekao je Pjerluiđi Tami.

Fudbalska reprezentacija Švajcarske i na Svetskom prvenstvu u Kataru biće bogata fudbalerima poreklom sa Balkana, a za put na Mundijal pored Šaćirija i Džake konkurišu još Ardon Jašari, Kastriot Imeri, Endi Zećiri, Albijan Ajeti... Niko od njih neće smeti da provocira Srbiju.

"Ne bi trebalo da postoje reči, gestovi ili uopšte ponašanje koje izaziva druge reakcije. Kada navijamo, tada pokazujemo svoju radost, to je važno. Ali ne moramo da budemo provokativni", dodao je direktor reprezentacije Švajcarske. To znači da će reprezentativci ove zemlje imati instrukcije da ne proslavljaju golove na način koji bi mogao da uvredi njihovog rivala. Švajcarska će u grupi biti sa Srbijom, Brazilom i Kamerunom, a najviše pažnje privlači meč protiv naše selekcije.