AKTUELNO

Vlasti grada Graca, glavnog grada austrijske pokrajine Štajerske, odlučile su da jednu od svojih ulica i trgova imenuju po fudbalskoj legendi, nekadašnjem treneru reprezentacije bivše Jugoslavije Ivici Osimu.

Time grad želi da oda posthumno priznanje Osimu za doprinos koji je dao klubu Šturm Grac i celom regionu.

U prvom koraku će trg ispred stadiona Šturma nositi ime u maju preminulog trenera.

U drugom koraku će jedan deo ulice Konrad fon Hecendorfer biti preimenovana u ulicu Ivice Osima.

Pored toga će ispred stadiona biti postavljena bista proslavljenog fudbalskog stručnjaka, uz njegov najpoznatiji citat "Borba kultura? Nije uobičajeno da se bore kulture. Zato su to i kulture, zato što ne vode ratove".

Gradonačelnica Graca Elke Kar istakla je da je Osim bio "uzor za mnoge ljude".

Predsednik Šturma iz Graca Kristijan Jauk ocenio je da je odluka gradskih vlasti sentimentalan trenutak za "čitavu Šturmovu porodicu".

On je naglasio da je Osim bio veliki humanista, koji je zaslužio da bude ovekovečen u gradu.

O preimenovanju trga ispred stdiona odlučiće gradska skupština u četvrtak, a za preimenovanje ulice skupština će dobiti izveštaj do kraja proleća iduće godine, najavila je gradonačelnica.

Osim je Šturm Grac predvodio do mnogo uspeha - dve titule prvaka Austrije (1998., 1999.), tri u Kupu (1996., 1997., 1999.) i tri puta je uveo Šturm u Ligu šampiona (od 1999. do 2001).

Inače proslavljeni fudbaler iz Sarajeva, tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, pronašao je, kako je uvek govorio, "drugu domovinu" u Gracu.

#Ivica Osim