AKTUELNO

Saudijska Arabija, Egipat i Grčka podneće zajedničku kandidaturu za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine, prenosi britanski "Tajms". Tako će velikom verovatnoćom oduzeti organizaciju Španiji i Portugaliji, državama koje su do danas važile za favorite kada je u pitanju izbor za domaćina tog Mundijala.

Turnir bi bio odigran u tri zemlje i na tri kontinenta krajem 2030. godine, odnosno u zimskom periodu, a Saudijska Arabija bi bila glavni finansijski pokrovitelj.

Zajedničku kandidaturu za organizaciju SP 2030. do sada su najavile Portugalija i Španija, kao i četiri zemlje Južne Amerike, Urugvaj, Argentina, Paragvaj i Čile.

NJihova želja je da dobiju organizaciju na stogodišnjicu prvog Mundijala održanog 1930. godine u Urugvaju.

Britanski mediji navode da je predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino u dobrim odnosima sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom Bin Salmanom.

Kandidatura Saudijske Arabije, Egipta i Grčke bi bila udarac za Španiju i Portugaliju, jer bi ove zemlje imale podršku Azijske fudbalske konfederacije (AFC) i Afričke fudbalske konfederacije (CAF).

"Tajms" ističe da bi ova kandidatura zbog Grčke dobila i neke glasove Evropske fudbalske unije (UEFA) i tako bio ovaj pakt tri zemlje zasigurno nadjačao dve države sa Iberijskog poluostrva u nameri da ugoste najbolje fudbalere planete.

Predsednik FIFA nedavno se sastao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i predsednikom FS Grčke Panajotiom Baltakosom. FIFA će odluku o mestu održavanja SP 2030. doneti 2024. godine.

Podsetimo, SP 2022. biće održano u Kataru, a domaćini Mundijala 2026. godine biće Kanada, SAD i Meksiko.

#Mundijal

#fudbal