AKTUELNO

U prisustvu članova porodice, prijatelja, brojnih kolega i poštovalaca jednog od najboljih golmana u istoriji srpskog fudbala, u Skupštini grada Beograda danas je održana komemoracija bivšem golmanu Partizana i naše reprezentacije Milutinu Šoškiću.

Pored predsednika Fudbalskog kluba Partizan Milorada Vučelića i generalnog sekretara JSD Partizan Milana Obućine, od legendarnog Šoleta se oprostio i zamenik predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Nenad Bjeković.

"Čovek čije ime za života postane sinonim za profesiju kojom se bavio, zaslužuje mesto među besmrtnima. Za mene lično, bio si više od golmana. Bio si mi pre svega idol, fudbalska veličina koja je u velikoj meri usmerila moju igračku i trenersku karijeru. Zavoleo sam fudbal zahvaljujući fenomenalnoj generaciji jugoslovenske reprezentacije koja je sa tobom na čelu zadivila Evropu i svet 1960. godine. Pobeda protiv Francuske usred Pariza, za srebrnu medalju na EP, a nedugo zatim i trijumfalan pohod do zlatnog odlivvja na Olimpijskim igrama u Rimu. Za sve anale i fudbalsku antologiju", rekao je Bjeković, preneo je zvanični sajt FSS.

On je istakao da se divio čuvenoj generaciji "Partizanovih beba", koja je stigla do finala Kupa šampiona 1966. godine.

"Ne postoji fudbaler iz te generacije crno-belih koji mi nije rekao da najveće zasluge za ovaj istorijski rezultat pripadaju Šoškiću. Tvoje vazdušne duele i bravurozne intervencije na Old trafordu u polufinalu protiv Mancester junajteda, ljudi i dan danas porede sa remek-delom fudbalske umetnosti. Doživeo sam kasnije da mi baš taj umetnik u golmanskim rukavicama bude mentor na početku trenerske karijere. Svi smo mi ovde privremeno, svi smo prolazni, ali ono što ostaje posle nas, jesu dela u kojima se ogleda dragocenost svakog života. Dragi Šole, tvoja dela su večna i ostaćeš zauvek u našim srcima. Neka ti je večna slava i hvala", rekao je Bjeković.

Komemoraciji Šoškiću pored rukovodstva Partizana, kompletnog stručnog štaba na čelu sa trenerom Gordanom Petrićem, čelnika FSS, predsednika Crvene zvezde Svetozara Mijailovića, prisustvovali su i lider SPS-a Ivica Dačić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Komemoraciji su prisustvovali i bivši fudbaleri i treneri Ivan Churković, Lazara Radović, Radmilo Ivančević, Radet Zalad, Albert Nađ, Ljubiša Tumbaković, Dževad Prekazi, Dušan Maravić, Dobrivoje Tanasijević, Stanislav Karasi mnogi drugi.

Šoškić će biti sahranjen danas u 14 časova u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.

#Milutin Šoškić