AKTUELNO

Fudbaleri Partizana ostali su u krizi. Na loš start u Superligi nadovezao se poraz u Larnaki od AEK-a 2:1 (1:1) u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

U meču koji je proglašen kao "biti ili ne biti" za trenera Iliju Stolicu, Partizan je na vrućem Kipru pao posle preokreta, iako tako nešto nije moglo da se nasluti posle odlične partije u prvih pola sata igre.

U tom periodu su crno-beli bili nadmoćni, motivisani i insipirisani, sve to je krunisao Kvinsi Menih u 18. minutu, ali kao da su se posle nešto više od pola sata utihnuli.

Već do poluvremena je viceprvak Kipra poravnao rezultat zahvaljujući skoku Nenada Tomovića i asistencije za izjednačenja preko Anhela Garsije, da bi potom usledio preokret u nastavku, koji ruku na srce domaćin i nije toliko zaslužio po prikazanoj igri.

Međutim, osim prečke Rikarda Gomeša u uvodu drugog dela Partizan ništa nije napravio i za tako nešto je surovo kažnjen – drugi put posle kornera. Ponovo je to bila povratna lopta u peterac i ponovo su crno-beli ostavili protivničkog igrača, što je iskoristio štoper iz BiH Hrvoje Miličević za trijumf AEK-a.

Vrednog toliko da je legija stranaca iz Larnake posle prve etape bliža sudaru sa ukrajinskim Dnjeprom za mesto u grupnoj fazi Lige Evrope.

Kraj utakmice! Partizan je izgubio u Larnaki od AEK-a 2:1.

Igraće se još šest minuta. Toliko su sudije produžile.

Ušli smo u poslednjih 10 minuta regularnog toka. Partizan pokušava da se vrati, ali AEK dobro stoji u defanzivi.

70' 2:1 za AEK! Posle još jednog kornera. Lopta se odbila na bok, Gama je napamet poslao u peterac, a tamo je Hrvoje Miličević smestio u gol.

69' Na novi mukama Stevanović. Rosales je pokušao da ga iznenadi sa više od 25 metara, ali je izbacio u korner loptu.

66' Stevanović spasao Partizan! U velikom solo prodoru bio je rezervista Altman, jako je šutirao, ali je golman crno-belih iskazao odličan refleks.

58' Tenzija na terenu. Rikardo je nervozan, ušao je u klinč sa jednim protivničkim igračem i dobio žuti karton, isto kao i Vujačić i Urošević. Na drugoj strani je "požuteo" samo Ojer.

54' Prečka sprečila gol Partizana! Malo je nedostajalo Rikardu da donese drugo vođstvo, glavom je tukao posle centaršuta, ali se lopta odbila u polje od prečke.

48' Inicijativa Partizana na otvaranju drugog dela. Usledio je karambol, ali se AEK odbranio.

Nastavlja se meč.

Kraj prvog poluvremena.

45' Umalo preokret AEK-a. Uhvatio je volej Rosales sa ivice kaznenog prostora, ali je Stevanović izbacio loptu u korner.

43' Vujić promašio drugo vođstvo Partizana! Skočio je posle prekida Natha, bio je praktično sam, ali je glavom prebacio gol iz odlične pozicije.

38' Promenio se odnos snaga. Kiprani sada napadaju i igraju znatno agresivnije...

34' 1:1! AEK dolazi do izjednačenja u trenutku kada se činilo da Partizan kontroliše meč. Usledio je korner, Tomović je glavom iskosa vratio loptu u peterac, a tmao je Anhel Garsija zakucao loptu u gol.

Ovako je Partizan poveo (VIDEO)

22' Novi pokušaj Natha, čak treći u samom uvodu. Još jednom je šutirao, ali nije bio precizan. Odličan Partizan u prvih 20 minuta, mnogo bolji od AEK-a.

18' GOL, GOL, GOL! Veliki deo posla uradio je Natho, poslao idealan pas u prostor za Rikarda, koji je ostao smiren i u petercu pronašao Meniha, a ovaj pogodio sa nekoliko metara.

9' Partizan je mnogo bolji na startu! Niže prilike, ali još uvek nije ih materijalizovao. Dobro su kombinovali Menih i Rikarno, a Natho je opet sa distance bio neprecizan jer je prebacio gol.

6' Novi opasan napad crno-belih. Sada je Dijabate šutirao posle prodora, ali je Pirić još jednom bio siguran.

2' Prvi je zapretio Partizan. Natho je šutirao sa dvadesetak metara, ali je golman Pirić uhvatio ne toliko jak udarac.

– Utakmica je počela.

Vruć doček za Partizan u Larnaki. Domaći navijači prave paklenu atmosferu, pored velike vrućine. Ozbiljan izazov za crno-bele.

Sastavi:

AEK: Pirić, Rosales, Miličević, Tomović, Garsija – Oler, Luis Gustavo – Faraj, Tričkovski, Đurčo, Olatunđi.

Partizan: Stevanović, Filipović, Vujačić, Saničanin, Urošević – Fejsa, Andrade, Natho – Menih, Dijabate, Rikardo. Biće ovo prvi put u istoriji crno-belih da igraju sa petoricom stranaca u istoriji kluba, ne računajući one sa prostora eks-Ju.

Uvod u meč

Partizan počinje evropsku odiseju, a prvi meč bi mogao da odredi dalju sudbinu kluba i trenera Ilije Stolice. Kiparskih 90 minuta biće prekretnica za crno-bele i Stolicu, što je on i lično priznao u najavi utakmice protiv AEK Larnake.

Katastrofalni početak sezone - pet bodova iz prva četiri kola Superlige i sedam bodova zaostatka za Crvenom zvezdom - doveo je u pitanje Stoličin ostanak na klupi crno-belih.

Kako se moglo čuti, svi u klubu su želeli da mu vide leđa odmah posle poraza od Novog Pazara proteklog petka (0:1). Navodno, ekspresnog otkaza ga je spasao predsednik Milorad Vučelić. Na insistiranje glavnokomandujućeg, 44-godišnjem strategu je data još jedna šansa da stvari pokrene nabolje i dokaže da zaslužuje ostanak.

Poslednja prilika nalazi se na Kipru, gde bi samo pozitivan ishod kupio vreme za Stolicu. Svaki drugačiji epilog mogao bi da znači i da je meč u Larnaki oproštajni. Da je saradnja gotova pre nego što je dobrano počela.

S obzirom na to da je Stolica u "biti ili ne biti" situaciji, očekivano je da na teren od početka utakmica pošalje ono najbolje što poseduje. A to znači da bi mogao da načini istorijski potez i od prvog minuta u tim uvrsti petoricu stranaca, ne računajući igrače iz bivše SFRJ.

Pod posebnom pažnjom biće Dijabate, kome bi to bio debitantski start u Partizanu. Najavljen je krilni fudbaler iz Malija kao najveće pojačanje ovog leta, ali je stigao nespreman. Propustio je prva dva meča u Superligi, pa tek u drugom poluvremenu dobio šansu u naredna dva.

Autor: