AKTUELNO

Lionel Mesi, fudbaler Pari Sen Žermena i reprezentacije Argentine, našao se na vrhu liste najplaćenijih sportista na svetu prema magazinu Forbs.

Kako piše Forbs, između 1. maja 2021. i 1. maja 2022. Mesi je zaradio 130 miliona dolara, od čega je 75 miliona došlo od njegove plate, a 55 miliona dolara od sponzorskih i reklamnih ugovora. Drugo mesto na rang listi zauzeo je Amerikanac Lebron Džejms (121,2 miliona dolara), koji igra za Los Anđeles Lejkerse. Kristijano Ronaldo, portugalski igrač engleskog kluba Mančester junajted, zatvorio je prvu trojku sa 115 miliona dolara.

Foto: Tanjug AP/Mark J. Terrill

U prvih 10 su i igrač PSŽ Brazilac Nejmar (95 miliona dolara), američki košarkaši Stiven Kari (92,8 miliona dolara) i Kevin Durant (92,1 milion dolara), švajcarski teniser Rodžer Federer (90,7 miliona dolara), meksički bokser Saul Alvarez (90 miliona dolara), Igrač američke Nacionalne fudbalske lige (NFL) Tom Brejdi (83,9 miliona dolara) i grčki košarkaš Janis Adetokumbo (80,9 miliona dolara).

Foto: Tanjug AP/Rui Vieira

Prošle godine Forbs je proglasio irskog borca mešovitih borilačkih veština (MMA) Konora Mekgregora za najplaćenijeg sportistu na svetu, koji je, prema pisanju časopisa, u istom periodu prošle godine zaradio 180 miliona dolara. Mesi (130 miliona dolara) i Ronaldo (120 dolara miliona) takođe su bili u prva tri.

Mesi ima 34 godine, u leto 2021. je prešao u PSŽ, u kojem je postao šampion Francuske. Pre toga, fudbaler je igrao za Barselonu od 2003. godine, umesto nje, napadač je deset puta postao šampion Španije, osam puta - osvajač Superkupa Španije, sedam puta - nacionalnog kupa, četiri puta je osvajao Ligu šampiona, tri puta - u UEFA Superkupu i više tri puta - u klupskom prvenstvu sveta. Takođe 2021. godine, Mesi je sa Argentinom osvojio Kup Amerike i rekordni sedmi put osvojio Zlatnu loptu, nagradu koja se dodeljuje najboljem igraču godine.

#Forbs