AKTUELNO

Konzircijum na čijem čelu je suvlasnik Los Anđeles dodžersa i jedan od akcionara Lejkersa, Tod Boeli, preuzeo je vlasništvo nad Čelsijem, koje će biti ozvaničeno kada promenu vlasništva "aminuju" britanska vlada, Premijer liga i FA. Brojni navijači Čelsija, kojih ima širom sveta pa tako i u Srbiji, nisu upoznati sa likom i delom američkog milijardera koji će na čelu "plavaca" zameniti Romana Abramoviča.

Ruski bogataš je, podsjtimo, klub stavio na prodaju u martu nekoliko dana pre nego što mu je Velika Britanija uvela sankcije zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Insistirao je tada da neće tražiti povrat kredita koje je klub uzeo tokom njegove 19-godišnje vladavine i da će sav prihod od prodaje ići žrtvama rata. Iz Čelsija su potvrdili da se to nije promenilo.

Pred klubom je sad novi početak i on u njega kreće s Boelijem. Novi vlasnik je američki milijarder i osim što je jedan od vlasnika bejzbolfranšize Los Angeles Dodžersa i ima vlasnički udeo u Lejkersima i Sparksima (ženska NNBA ekipa), upravlja i holdingom Eldridž indsatris.

Potomak je nemačkih iseljenika u Ameriku, toekom školovanja uspešno se bavio rvanjem, a biznisom se bavi od početka 2000-tih, kad je počeo da radi za Gugenhajm partners. Osnivanje Eldridž industrisa pokazalo se ključnim momentom njegove poslovne karijere.

S tom kompanijom ubrzo je postao prisutan u gotovo svim granama biznisa pa tako bogatstvo zgrće trgovanjem nekretninama, osiguranja, tehnologije, kroz vlasništvo u medijima, ali i industriji hrane.

Poslednjih godina redovan je član liste 500 najuticajnijih ljudi sveta, a mora se reći i da je aktivan u brojnim humanitarnim akcijama. Zajedno sa suprugom osnovao je nekoliko organizacija koje pomažu mladima i ženama, a ponosi se i radom u organizacijama koje se bave razvojem lekova.

Autor: