AKTUELNO

Ovog 16. aprila biće odigran 167. večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana na Marakani, a ovaj datum je četvrti put izabran za okršaj dva velika beogradska rivala.

Ko god bude slavio ovog 16. aprila, pamtiće taj dan kao poželjniji za odigravanje ovako velike utakmice, jer do sada Zvezda i Partizan imaju po jednu pobedu, a jednom se desila i podela bodova.

Prvi put se na tom datumu odigrao susret još 1961. godine kada su crveno-beli na svom stadionu slavili sa 3:2. Te sezone je tim sa Marakane osvojio titulu ispred Dinama iz Zagreba, dok je na trećoj poziciji završio Partizan.

Foto: Beta/Branislav Božić

Sledeći večiti derbi u znaku gorepomenutog aprila odigrao se 1997. godine kada su crno-beli, sada na svom stadionu, bili bolji sa 2:1. I te godine je bolji na tom datumu završio na kraju kao prvak, druga je bila Zvezda, dok je na trećem mestu, daleko iznad, završila Vojvodina.

I na kraju, pre šest godina je takođe igrano 16. aprila, a došlo je do podele bodova na stadionu "Rajko Mitić". Ipak, to ništa nije značilo za crno-bele koji su na kraju gledali u leđa Zvezdi sa minuom od 28 bodova. Čukarički je završio na trećoj poziciji sa samo bodom iza kluba iz Humske.

Foto: Beta/Branislav Božić

Rezultati na 16. aprila između večitih rivala:

16. april 1961. Crvena zvezda 3:2 (2:0)

16. aprila 1997. Partizan 2:1 (1:0)

16. april. 2016. Crvena zvezda 1:1 (0:0)