AKTUELNO

Zlatan na ručnom zglobu ima jednu posebnu tetovažu na kojoj je ispisan datum rođenja njegovog starijeg brata Spaka (30. april 1973.), koji je preminuo u 41. godini života

U svojoj autobigorafiji "Adrenalin", proslavljeni švedski fudbaler Zlatan Ibrahimović opisao je kako se osećao kada je saznao da mu brat boluje od teške bolesti i kako je podneo njegovu smrt.

Spako Ibrahimović preminuo je 2014. godine.

Leukemija ga je odnela za 14 meseci. Njegova smrt žestoko je uzdrmala slavnog Šveđanina i promenila njegove poglede na život.

"Zbog toga ne želim da mislim na budućnost i usresređen sam samo na sadašnjost. Pokušavam da ne protraćim ni sekund i da budem što je moguće bliže i da delim vreme sa svojom decom i ljudima koje volim, jer znam da život leti i da je dovoljan samo jedan lekarski pregled da ga izokrene".

Zlatanov brat je sasvim slučajno otkrio da boluje od teške bolesti.

"Kada sam pitao Spaka kako je primetio bolest, ispričao mi je da je šetao ulicom i odjednom u se javio neki čudan osećaj, kao da se davi na trotoaru. Nije mogao da diše. Odmah je otišao u bolnicu i podvrgao se nizu ispitivanja. Njemu ništa nisu rekli. Dan kasnije doktor je nazvao mog oca i sve mu ispričao. Agresivna leukemija", otkriva Ibrahimović.

Spako je započeo odmah terapiju, ali njegovo stanje se za nekoliko meseci drastično pogoršalo.

"Vratio sam se iz Pariza, gde sam igrao, i zatekao ga naduvenog, bez kose i već mu je bilo teško da se kreće. Bilo je izuzetno teško videti ga u takvom stanju. Nisam bio pripremljen. Morao je da uzima razne lekove od kojih se sećao bolje, ali samo na kratko. Tata ga je otpratio do toaleta, vratio se u sobu i prvi put mi priznao: 'Nema nade'".

Zlatana je razarala činjenica da ne može nikako da mu pomogne.

"Sa svom fizičkom snagom koju sam imao, sa svim novcem koji sam imao, sa svim poznanstvima po svetu koja sam imao, nisam mogao ništa da uradim da pomognem bratu. Osećao sam se potpuno bespomoćno, apsolutna nula. Bio sam uništen", priznaje Ibrahimović.

Poslednje dane života proveo je na klinici u Švedskoj.

Zlatan je nakon eliminacije od Čelsija u Ligi šampiona tražio od trenera da ode u Malme kako bi bio uz brata.

"Tada smo još imali ružičastu kuću u Malmeu, cela moja porodica je bila tamo. Stižem iz Pariza kasno uveče. Sledećeg jutra se budim, doručkujem. Ne žurim, osećam da imam sve vreme sveta. Automobilom krećem ka klinici, ne nalazim je, zovem oca koji izlazi iz zgrade, dolazi do mene i zajedno idemo do Spakove sobe".

Zlatanov brat je bio u izuzetno teškom stanju.

"Već je u komi. Diše nepravilno. Tata mi objašnjava da su se produžili razmaci između udisaja. Sedeo je u podnožju kreveta. Stojim pored njega, ali mi je mučno da gledam u brata, pa slušam samo njegovo teško disanje. Nakon 15-ak minuta, tata je rekao: 'Eto, gotovo je'. Više ne diše."

Slavni as je ubeđen da ga je Spako čekao.

"Spako me je čekao pre nego što je otišao. Želeo je da budem tamo, pored njega. Apsolutno sam siguran u to. Spavao sam dugo, doručkovao sam na miru i sve uradio natenane. Ali on me je čekao. Samo kada sam stigao, nakon deset minuta, moj brat je udahnuo poslednji put" ističe Zlatan.

U svojoj knjizi Šveđanin je otkrio i potresne detalje sa sahrane.

"Sahrana se obavlja po muslimanskom obredu. Pored groba, gde su se okupili mnogi, nalazi se nekoliko lopata. Tata uzima jednu i baca prvi komad zemlje u raku. Zatim sam ja na redu, radim isto što i tata, jednom, dva puta, a onda ne uspevam da nastavim. Puštam lopatu da padne. Pokriti ga zemljom znači prihvatiti da je mrtav, a u mojoj glavi je Spako još živ. Ne mogu da prihvatim da ga više nema. Bio je previše mlad, bio je moj brat. Pridružujem se svojoj porodici i plačem sa njima. Tata nije pustio ni suzu. Sutradan se sam vratio na groblje i plakao ceo dan, od jutra do večeri. Objasnio je: 'Radim to samo jednom i onda je dosta'", otkrio je Ibrahimović.

Autor:

#Zlatan Ibrahimović