AKTUELNO

Tačno pre godinu dana preminuo je po mnogima najbolji fudbaler svih vremena - legendarni Argentinac Dijego Armando Maradona.

Za jedne najbolji ikada, majstor i pravednik, a za druge veliki grešnik i prevarant. U svakom slučaju ostavio je neizbrisiv trag u najbitnijoj sporednoj stvari na svetu. Jedno je sigurno, ovakav se samo jednom rađa!

Maradona je na istoj utakmici bio strelac "gola veka" i "autor" najkontroverznijeg gola u istoriji fudbala, nazvanog "Božja ruka".

Predstavljamo vam manje poznate činjenice iz života i karijere ovog neverovatnog fudbalskog čarobnjaka:

- Njegovo puno ime je Dijego Armando Maradona Franko.

- Rođen je 30. oktobra 1960. godine u mestu Vilja Fiorikio.

- Imao je sedmoro braće i sestara.

- Prvu fudbalsku loptu je dobio za treći rođendan, i to od ujaka.

- Nadimak mu je "El pibe de oro" - Zlatni dečak.

- Za Boku Juniors je potpisao sa 21. godinom i iste sezone osvojio titulu prvaka Argentine, jedini klupski trofej u rodnoj zemlji.

- Maradona je 1982. godine prešao u Barselonu i oborio rekord pošto je transfer koštao 7,6 miliona dolara.

- Kao jedan od najlepših momenata u karijeri istakao je gol Zvezdi u Beogradu u oktobru 1982. godine, kada je lobovao golmana Aleksandra Stojanovića. Doživeo je da mu 90.000 navijača aplaudira.

- U El klasiku odigranom 1983. godine je dao gol Realu za pobedu i postao je prvi igrač Barselone u istoriji kome su aplaudirali navijači Reala.


- U Napoliju je igrao od 1984. do 1991. godine, a zbog svega što je napravio u Napulju, dres sa brojem 10 je povučen iz upotrebe.

- Tokom karijere je odigrao 680 utakmica i postigao 345 golova.

- Zbog korišćenja kokaina bio je pod 15-mesečnom suspenzijom.

- Prvi put se oženio 1989. godine sa Klaudijom Viljafane. Bilo je 1.200 zvanica, a goste je zabavljalo 80 muzičara. U svadbenoj torti je bilo sakriveno 99 zlatnih prstenova.

- U svetu postoji desetak crkava koje nose ime po Maradoni.

- O Maradoni je ispevano desetak pesama, od kojih je svakako najpoznatija "Kad bih bio Maradona", peva Manu Čao.

- Nijedan sportista na svetu nema takav božanski status kao što on ima u Argentini.

- Često je iskazivao simpatije prema Jugoslaviji i Srbiji. Odličan je prijatelj sa Emirom Kusturicom koji je snimio film o njemu, i sa Novakom Đokovićem.

- Igrao je za Brazil! U snu! Bio je to zapravo košmar! Zapravo reklama!

Mafija mu se klanjala!

I mafija u Italiji mu se klanjala, bio je reodvan na okupljanjima članova Kamore, koja mu je i nabavljala prvoklasnu "robu" i "belu ženu" koju je upoznao i koja ga je odvela na stranputicu. Maradona je u velikoj ispovesti priznao sve pred bogom. - Kada sam se drogirao, nisam imao ništa, bio sam zombi. Prvi put sam ga probao u Evropi 1982. godine. Imao sam 22 godine. Bilo je dovoljno... da poverujem da sam živ. Probao sam drogu u fudbalu, jer svuda ima droge. Znate li šta sam radio da se "podignem" i da me niko ne vidi? Nisam palio svetlo. Otišao bih u kupatilo sa isključenim svetlima. Kao i u vreme kada sam bio u kupatilu kod kuće i spremao se... Odjednom, Dalma je zakucala na vrata. Umalo sam umro. Bio sam zavisnik od droge, ja sam narkoman i uvek ću biti narkoman za sve. Zbog toga što narkomanima ništa nije oprošteno.