AKTUELNO

Dijego Maradona je preminuo pre godinu dana u Buenos Ajresu u 60. godini života, a i dan-danas mnoge stvari vezane za njegovu smrt intrigiraju javnost.

Argentina je danima tugovala za jednim od najvećih igrača svih vremena, a za smrt je na kraju optužen i njegov doktor, neurohirurg Leopoldo Luke, protiv koga se vodi postupak.

Pred godišnjicu smrti, 25. novembra, pojavili su se novi detalji.

Foto: Tanjug AP/Eduardo Di Baia, File

Doktor i novinar Nelson Kastro objavio je knjigu "Dijegovo zdravlje: Istinita priča", u kojoj otkriva medicinske detalje smrti fudbalske zvezde.

Autor knjige je imao pristup tajnim dosijeima, dokumentima, a intervjuisao je svedoke koji do sada nisu govorili o Maradoni. Naveo je da Maradoni niko nije kontrolisao ishranu niti problem koji je imao sa zavisnošću. Kastro ističe da je Maradona bio zavisnik od svega što je bilo destruktivno za njega.

Otkrio je i bizaran razlog zbog kojeg je Maradona sahranjen bez srca.

- Jedna grupa navijača Himnasije je planirala da upadne i da ukrade Maradonino srce. Kada je to otkriveno, srce je izvađeno da bi se proučilo, jer je bilo veoma važno za utvrđivanje uzroka njegove smrti, pa je kasnije i sahranjen bez srca - navodi doktor.

Foto: Tanjug AP

Maradonino srce bilo je gotovo duplo veće nego kod običnog čoveka.

- Maradonino srce je bilo teško pola kilograma, bilo je to veoma veliko srce. Obično nije teško pola kilograma. Iako je imao srce sportiste, srce je bilo veće zbog nečeg drugog, ne samo zbog toga što je bio sportista, već i zbog srčane insuficijencije koju je imao - objasnio je Nelson Kastro.