AKTUELNO

Menjali su se nazivi država, ali epilog je 33 godine bio isti... Onda je došao Piksi i nastavio tamo gde je pre više od tri decenije stao.

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedom nad Portugalom u Lisabonu srušila je prokletstvo koje nas decenijama prati.

Verovali ili ne, naša reprezentacija nije znala za pobedu protiv nosioca grupe u kvalifikacijama za EP i SP čak 33 godine.

Čekajući Piksija

Mnogi od onih koji danas gledaju mečeve reprezentacije nisu ni bili rođeni kada smo poslednji put slavili nad timom iz prvog šešira koga smo dobili u grupi. Taj "epski" trijumf desio se 19. novembra 1988. godine i neraskidivo je povezan sa aktuelnim momentom u kome se nalazi naša reprezentacija. Gol odluke u meču protiv Francuza na stadionu JNA postigao je Dragan Stojković Piksi u 82. minutu!

Godina 2021. - Lisabon, 33 godine kasnije i tik uz teren. Piksi je srušio prokletstvo.

U pomenutim kvalifikacijama, kada je u Humskoj pala Francuska, Jugoslavija se kao prva u grupi, zajedno sa drugoplasiranom Škotskom, plasirala na Mundijal u Italiji.

I od tada kreće potop. Menjali su se nazivi država SFRJ, pa SRJ, zatim SCG, pa sve do Srbije, samo je jedna stvar ostala ista. Velikani s kojim bismo igrali bili su nerešiva enigma za srpske fudbala. Često smo "izvlačili" iks, ali ništa više od toga.

Od trijumfa nad Francuzima do rušenja Portugalaca na Lužu doživeli smo sedam poraza, od kojih jedan službenim rezultatom, uz čak 14 remija, od čega čak 12 rezultatom 1:1. Igrali smo čak 7est utakmica sa Portugalom, po četiri sa Španijom i Italijom, i po dve sa Francuskom, Hrvatskom i Velsom.

#Dragan Stojković Piksi