AKTUELNO

Fudbaleri Partizana od 17 časova u Humskoj igrali su zaostali meč 5. kola Superlige Srbije protiv Metalca iz Gornjeg Milanovca i pobedili sa dva razlike.

Možda su ga izabranici malo nervirali u prvih 45 minuta, ali posle "ribanja" Aleksandra Stanojevića u poluvremenu Partizan je opravdao ulogu favorita protiv Metalca i slavio na svom stadionu sa 3:1. Golove za crno-bele su postigli Rikardo Gomeš i Bibras Natho, koji je, iako rezervista, dva puta pogađao mrežu, dok je čast Milanovčana spasao Filip Stuparević. Time se tim iz Humske, posle jučerašnjeg kiksa "odlepio" od večitog rivala Crvene zvezde na osam bodova (uz meč više), što je Stanojeviću svakako najlepši poklon za rođendan.

Bolje nije moglo da počne po Partizan, koji je posle nekoliko uvodnih minuta inicijative i dobrog pokušaja Miljkovića (bio ofsajd, pa ne bi vredelo i da je pogodio) "otvorio" Metalac na vreme i ništa nije slutilo da će crno-beli posle vođstva ući u letargiju koja im u prvom delu doneti dosta problema.

U tom sedmom minutu Metalac je imao napad, ali su mladi Nikola Terzić i Miloš Jojić izvršili pritisak na sredini terena, oduzeli loptu posle čega je usledio pas ka Rikardu. Napadač je izbegao ofsajd, sam izbio pred golmana Maslarevića i isprva je traljavo šutirao u jednog od igrača koji je stigao na gol liniju, ali je imao sreće da mu se lopta odbije, pa iz popravnog nije pogrešio - 1:0.

Uzvratio je Metalac munjevito i sreća je ponovo bila saveznik crno-belih, jer je posle centrašuta Krajišnika sam na pet metara ostao Filip Stuparević, čiji udarac glavom je završio na prečki. To kao da je bio znak da se gosti iz Gornjeg Milanovca neće predati bez borbe i upravo se tako meč i razvijao u nastavku, uz napomenu da je Partizan bio daleko ispod mogućnosti. Činjenica je da je tim Žarka Lazetića stajao visoko na polovini domaćina, da je bio agresivan, disciplinovan, ali je isto tako fakat da je Stanojevićeva ekipa delovala kao da nema energije, samim tim ni rešenja da se izbori sa rivalom.

Protok lopte je bio veoma spor, samim tim i rešenja na polovini Metalca lako čitljiva, a kada se tome pridoda i "more" grešaka u pasu, postavljanju, nije ni čudo što su crno-beli prilično patili i gotovo pola časa nisu stvorili nijednu ozbiljniju priliku.

Umesto toga, kažnjeni su surovo za "mlak" ulazak u blok u 28. minutu, kada je Stefan Cvetković usamljen primio loptu na levom boku, ušao ka sredini, potom i šutirao, da bi se potom "fudbal" odbio od Jojića do Filipa Stuparevića, koji nije propustio priliku da matira golmana Popovića - 1:1.

Nije ni to odmah "probudilo" Partizan, trebalo je Stanojevićevim igračima još nekoliko minuta da se saberu i shvate da su u problemu, a onda su u smiraju prvog dela krenuli nešto rešenije ka golu Metalca i to je iznedrilo jalovu inicijativu, ali ništa više od toga.

Uspeli su crno-beli da upute tri udarca, preko Rikarda i Miljkovića posle skoka, odnosno Pantića sa distance, no, sve je to bilo samo za statistiku, jer stvarne opasnosti za Metalac nije bilo.

Shvatio je i Stanojević da mu je tim protraćio poluvreme i da su mu potrebni agresivniji igrači, ali i više upotrebljivih centaršuteva, pa je tokom odmora izvršio trostruku izmenu. U svlačinici su ostala oba beka - Obradović i Miljković, koje su zamenili Slobodan Urošević i Marko Živković, a na "sušenje" je poslat i nevidljivi Kvinsi Menig, koga je zamenio Bibras Natho, pa je Pantić iz centralnog delka terena pomeren na levi bok.

I bolje je Partizan izgledao već u uvodnim minutima, daleko agresivnije i brže, trkački moćnije negu u prvih 45 minuta. Pritisak se ubrzo i isplatio, ali su promeni rezultata kumovale i greške poslednje linije gostiju.

Igrao se 50. minut jednu naizgled bezazlenu loptu defanzivac Metalca Stojić je vratio rizično ka golmanu Maslareviću, koji je, pak, poželeo da se nadmudruje sa Rikardom i kardinalno pogrešio. Napadač crno-belih mu je oduzeo loptu, posle čega ga je čuvar mreže Milanovčana sapleo, a Lazar Lukić dosudio jedanaesterac, propustivši priliku da isključi Maslarevića (dobio samo žuti). Naravno, za loptu se uhvatio Bibras Natho i pogodio za - 2:1.

Vođstvo je samo pospešilo Partizanovu vatru na terenu, jer je Stanojevićev tim u nastavku odavao sasvim drugačiju sliku u odnosu na prvo poluvreme. Crno-beli su u desetak minuta stvorili više situacija nego u celom prvom delu i gol gostiju je praktično visio u vazduhu.

Urošević je odličnim centaršutom omogućio udarac Živkoviću, a u nastavku akcije je golman Maslarević jedva odbranio udarac Rikarda, da bi nekoliko sekundi kasnije i Jojić sa distance testirao čuvara mreže Metalca, koji se i u toj situaciji istakao odbranom.

Najbolju priliku je ipak propustio Nemanja Jović. koji je u međuvremenu zamenio Terzića, pošto mu je Danilo Pantić praktično "doneo" loptu na sedam, osam metara od gola, no, završni udarac veziste je bio očajan.

A, onda gol iz vedra neba! Bio je to 68. minut, kada je posle napada Metalca golman Popović loše ispucao loptu, ali se sve to pretvorilo u sjajan pas, koji je po sredini terena prošao kroz "šumu nogu" i završio kod Miloša Jojića, pošto je inteligentno izbegao ofsajd i stuštio se ka golu Metalca. Ispratio ga je Bibras Natho, kome je vezista nesebično dodao loptu da bi Izraelac lagano postigao i gru gol na meču za bezbednih - 3:1.

Do kraja je Partizan imao još nekoliko dobrih napada i pokušaja preko Jovića, Živkovića, Uroševića, baš kao i Metalac koji je pokušavao da se vrati u meč, ali nije imao ni kvaliteta ni snage za tako nešto.

SASTAVI:

Partizan: Popović, Miljković (Živković 46), Miletić, Saničanin, Obradović (Urošević 46), Zdjelar, Jojić (Šćekić 75), Pantić, Terzić (Jović 58), Menig (Natho 46), Rikardo.

Metalac: Maslarević, Vlalukin, Stojić, Fićović (Đurić 66), Mlađović, Antonijević, Bačkula, Krajišnik, Odada, Cvetković, Stuparević.