AKTUELNO

Zoran Bata Mirković legendarni fudbaler Partizana i reprezentacije Jugoslavije napunio je 50 godina.

Mirković je svoju profesionalnu karijeru je počeo u Radu 1991. godine gde je proveo tri sezone. Njegove dobre partije nisu prošle nezapaženo pa je 1993. godine potpisao za Partizan.

Kao igrač beogradskih „crno-belih” za tri sezone je osvojio tri trofeja (prvenstvo Jugoslavije u sezonama 1993/94. i 1994/95. i Kup Jugoslavije 1993/94.). Nosio je dres sa brojem 2 i igrao na poziciji desnog beka gde je proveo celu karijeru.

U Partizanovom dresu je odigrao 82 utakmice (26 u sezoni 1993/94, 29 u sezoni 1994/95, i 27 u sezoni 1995/96) i postigao jedan gol.

Iz tog perioda ostala je čuvena scena sa večitog derbija.

Crvena zvezda i Partizan su se sastali u polufinalu Kupa Jugoslavije, a finalista se određivao posle dve utakmice.

Prvu utakmica je u svoju korist rešila Crvena zvezda rezultatom 1:0, golom Gorana Vasiljevića u 45. minutu.

Revanš je odigran na stadionu Partizana tmurnog i kišovitog 6. aprila pred oko 35.000 gledalaca.

Sudiju Savu Čokanicu i danas mnogi pominju, jer je bilo očigledno da je ispustio konce utakmice iz svojih ruku. Viđena su dva penala, po jedan na obe strane, a duel je obeležila i tuča Zorana Bate Mirkovića i Ante Drobnjaka. Očevici kažu da bek Partizana nije tukao napadača Crvene zvezde samo na terenu već i u tunelu posle isključenja.

Partizan je na kraju trijumfovao sa 3:1 i plasirao se u finale, gde je bio bolji od subotičkog Spartaka, ali ovaj derbi je i danas tema polemike navijača dva večita rivala.

Mirković je 1996. godine potpisao ugovor sa Atalantom iz Bergama gde je proveo naredne dve sezone. Bio je veoma popularan kod navijača. Dobre partije u Atalanti nisu promakle Marčelu Lipiju koji ga je 1998. doveo u Juventus. Posle četiri godine Mirković napušta Italiju i odlazi u turski Fenerbahče. Već u prvoj sezoni u Turskoj Mirković je osvojio prvenstvo Turske i igrao u finalu kupa. Tokom druge godine u Feneru nastupao je i u Ligi šampiona. Za tri sezone je odigrao 71 utakmicu i postigao 3 gola.

U januaru 2004. godine Mirković se vratio u Partizan i potpisao ugovor na dve i po godineU Partizanu je ostao do 2006. kada se zbog konstantnih problema sa leđima oprostio od aktivnog bavljenja fudbalom.

Odigrao je ukupno 59 utakmica za reprezentaciju SR Jugoslavije, bio je član tima na Svetskom prvenstvu u fudbalu 1998. u Francuskoj. Nije nastupao na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2000. u Belgiji i Holandiji zbog suspenzije koju je dobio posle incidenta sa reprezentativcem Hrvatske Robertom Jarnijem. koja mu je na neki način obeležila karijeru

Utakmica je odigrana pred oko 40.000 gledalaca, a završena je bez pobednika - 2:2. Jugoslavija je ovim remijem osvojila prvo mesto u grupi sa 17 bodova i izborila direktan plasman na EP koje je održano u Holandiji i Belgiji. Irska je bila druga sa 16 i igrala je u baražu, a Hrvatska je na kraju bila treća sa 15 i nije se plasirala.

Golove za Hrvatsku postigli su Bokšić u 20. i Stanić u 47. minutu. Strelci za Jugoslaviju bili su Predrag Mijatović u 26. i Dejan Stanković u 31. minutu. Meč je obeležio i detalj iz 41. minuta prvog poluvremena. Jugoslavija je meč završila sa igračem manje, pošto je Zoran Mirković isključen zbog toga što je Roberta Jarnija uhvatio za međunožje.

Autor: