AKTUELNO

Ove večeri su odigrani ostali mečevi prvog kola Lige šampiona. Imali smo prilike da prisustvujemo zaista kiši golova, što se, možemo reći, jako retko viđa u poslednjih nekoliko sezona, i to u prvom kolu!

Mančester siti je prilično uspešno proveo veče jubileja. Pobedili su kod kuće rezultatom 6:3 nemački Lajpcig, koji je svaki put smanjio prednost, a bi "građani" u nastavku istu povisili. 

Gvardiolina 300. Utakmica na klupi “građana” protekla je u pobedničkom maniru. Siti je postigao prvi pogodak. Nejtan Ake je bio strelac. Ostao je sam i iz zaleta skočio i prihvatio centaršut iz kornera.

Ubrzo su domaći stigli i do 2:0. De Brujne je “asistirao”, a Mukiele postigao autogol za sigurnu prednost engleskog tima.

Nije Lajpcig ostao pasivan u prvom poluvrmenu. De Brujne je izgubio loptu, a gosti počeli sa realizacijom odlične akcije. Forsberg je dodao Mukieleu, koji je prosledio Enkukuu, a ovaj je postigao gol za 2:1.

Nije dugo trajalo radovanje. Dosuđen je penal za domaćine, Klosterman je igrao rukom u šesnaestercua Marez je bio precizan sa bele tačke.

Odmah po povratku na teren Nemci su ponovo smanjili razliku. Olmo je uputio dug i precizan pas do Onkukua, koji je postigao svoj drugi gol na meču.

Na “Etihadu” se gledala prava goleada. Samo što se Lajpcig primakao, Griliš je srušio sve nade. Primio je dug pas i prošao lako po levoj strani, da bi potom uspešno šutirao za 4:2.

Feran Tores je postigao peti gol, ali je sudija podigao zastavicu za ofsajd.  Ubrzo zatim, Lajpcig je još jednom smanjio razliku. Nkuku je smanjio na 4:3 a ivice šesnaesterca, da bi Siti ponovo ovisi na konačnih 5:3. Kanselo je odigrao fenomenalnu utakmicu, šutirao je sa velike udaljenosti i pogodio.

Ako ste mislili da je tu bio kraj, nije. Anhelinjo je isključen zbog drugog žutog kartona, a Žesus je povisio na 6:3, što je bio konačan rezultat. 

PSŽ - Briž 1:1

Jedan neočekivan rezultat gledao se u Belgiji. Klub Briž je odigrao sjajan meč i osvojio zaslužen bod protiv Pari Sen Žermena. 

Parižani su očekivano poveli već 16. minutu. Ander Erera je prihvatio pas Kilijana Mbapea unutar kaznenog prostora i poslao je u donji levi ugao za 1:0.

Iako su se možda plasišili najgoreg scenarija, Briž je igrao hrabro, što se odrazilo i na rezultat. Vanaken je ostao praktično sam i šutirao po golu, lopta je promenila smer i prevarila Navasa za 1:1. Nerešen rezultat je ostao aktuelan sve do kraja meča. 

PSŽ je odigrao jedan neočekivano slab meč, dok na drugoj strani belgijski klub apsolutno parirao, bar na papiru opasnijem rivalu. 

Inter - Real Madrid 0:1

Fudbaleri Real Madrida pobedili su Inter u Milanu minimalnim rezultatom u okviru prvog kola Lige šampiona. Inter je startovao ofanzivno i delovao prilično opasnije od Reala u prvih 15-ak minuta igre. Džeko je pripretio golu Madriđana, a potom I Lautaro Martinez, ali je Kurtoa odbranio. Real se povrati u 36. Minutu. Militao je bio sam u neposrednoj blizini gola, dočekao je centaršuti iz kornera, ali je promašio. Morao je bolje Brazilac.

Inter je ubrzo zatim prešao na polovinu Reala i nastavio da pritiska gol španskog tima. Ređale su se šanse na obe strane, međutim nije došlo do realizacije.

Real je pripretio početkom drugog dela, pokušao je Vinisijus, ali je opet zafalila završnica. Velika gužva stvorila se u kaznenom prostoru Reala, Džeko je sve dobro uradio, spustio loptu, ali Kurtoa još jednom dokazao da je jedan od najboljih. Real je parirao u nastavku, pre svega preko Vinisijusa, kome je uvek falio završni dobar udarac. Ušao je u igru mladi Rodrigo i sve promenio. Kamavinga je spustio loptu, da bi Rodrigo zatresao mrežu baš kad treba. 

Liverpul - Milan 3:2

Fudbaleri Liverpula i Milana odigrali su izvanrednu utakmicu 1. kola Lige šampiona na "Enfildu", a trijumf je u uzbudljivom meču odeo domaći tim 3:2, uprkos zaostatku na poluvremenu od 2:1. Daleko bolja igra Liverpula krunisana je u devetom minutu nakon sjajnog prodora i gola Trenta Aleksander-Arnolda u 9. minutu. Desni bek Liverpula je sjajno odigrao dupli pas sa Mohamedom Salahom, pobegavši Rafaelu Leau, a Tomori mu je "pomogao" da lakše smesti loptu u mrežu.

Tempo igre je opadao kako se poluvreme bližilo kraju, a u 42. minutu šok za navijače Liverpula priredio je Ante Rebić nakon što je postigao sjajan gol na asistenciju Leaa.

Već u 44. minutu došlo je do potpunog preokreta, a stelac je bio Brahim Dijaz, koji je uz mnogo sreće zatresao mrežu domaćin, nakon sjajne akcije u kojoj je učestvovalo nekoliko gostujućih igrača.

Šok terapija u finišu prvog poluvremena kao da je razljutila domaći tim, pa su već u 49. minutu izjednačili pogotkom Salaha na asistenciju Origija.

Liverpul je držao kontrolu igre od tog trenutka, ali bez pravih šansi sve do 69. minuta i sjajnog udarca iz prve Džordana Hendersona, koji je vratio vođstvo svom timu.

U drugom meču grupe B, madridski Atletiko nije uspeo da na svom terenu savlada Porto u meču završenom 0:0, pa će Liverpul drugo kolo dočekati kao lider na tabeli.

Sporting - Ajaks 1:5

Fudbaleri Ajaksa rutinski su slavili na gostovanju Sportingu u Lisabonu pobedivši sa ogromnih 5:1. Već u uvodnih devet minuta bilo je 2:0 za "Kopljanike" i to zahvaljujući izvanrednom Sebastjanu Aleu. Sjajni napadač se već u drugom minutu dobro snašao i glavom zatresao mrežu domaćeg tima nakon odbitka.

Sedam minuta kasnije ponovo je bio najsnalažljiviji u protivničkom šesnaestercu, ovaj put na asistenciju Antonija.

Sporting se vratio u igru u 33. minutu golom Paulinja, ali je već u 39. minutu Ajaks vratio dva gola prednosti kada je Stiven Berghojs izvanredno utrčao kroz sredinu i rutinski zatresao mrežu.

Već u 47. minutu delovalo je da se Sporting vraća u igru, ali je pogodak Paulinja poništen. Kazna je stigla samo četiri minuta kasnije kada je Ale zaokružio het-trik. I ovaj put je to bilo unutar šesnaesterca, ponovo sa lakoćom svojstvenom Aleu.

Ale se nije zaustavio het-trikom, pa je u 63. minutu postigao i četvrti pogodak, koji se takođe nije mnogo razlikovao u odnosu na prethodne. Jednostavno, kralj kaznenog prostora.

Ajaks se ovom ubedljivom pobedom stigao do liderske pozcije na tabeli grupe C, zbog tri gola više u odnosu na Borusiju iz Dormunda, koja je sa 2:1 slavila na gostovanju Bešiktašu u Istanbulu.