AKTUELNO

Nekadašnji fudbaler crveno-belih evocirao uspomene na susret dva tima od pre 16 godina i pružio podršku Dejanu Stankoviću i fudbalerima.

Crvena zvezda u četvrtak (18.45) igra prvu utakmicu Lige Evrope protiv Brage. Dobro poznat rival, sa kojim su crveno-beli vodili nekoliko okršaja poslednjih godina. Navijači još pamte triler utakmicu iz 2005. i dešavanja u Bragi.

O tom meču i onome što čeka Dejana Stankovića i igrače priča za Kurir Dejan Milovanović, bivši as Crvene zvezde.

- Davno je to bilo. (smeh) Prošlo je 16 godina, a kao da juče bilo. Sećam se svega. Posle beogradskih 0:0 otišli smo u Bragu da se potučemo, što bi se žargonski reklo. Bili smo svesni sopstvenog kvaliteta, mada Braga u to vreme nije bila ništa slabija od Benfike i Porta. Ako se dobro sećam borili su se za titulu i bilo im je stalo da igraju Evropu - počeo je razgovor za Kurir Dejan Milovanović i nastavio:

- Iznenadili smo ih i rano poveli preko Milana Purovića. Mi smo tada odigrali utakmicu života. Znali smo šta dobija pobednik, plasman u grupnu fazu Lige UEFA. Izašlo smo ofanzivno protiv njih, sa Žigićem i Purovićem u špicu. Posle gola smo se povukli i znalački branili. Znali smo po šta smo došli. Posle velikog pritiska stigli su do izjednačenja. Svašta je bilo pred kraj utakmice.

O tome šta se dešavalo popularni Deksa kaže:

- Bilo je tenzija, posebno pred kraj utakmice. Teško su Portugalci podneli ispadanje kada je sudija svirao kraj. Oni su posle remija u Beogradu sebe već videli u Ligi UEFA. Tada su počele provokacije, pa i tuča koju su inicirali njihov golman i pomoćni trener, ako se dobro sećam. To nije mogao da otrpi naš trener golmana Maksa (Srđan Maksimović op.a.) koji im nije ostao dužan. Sećam se da su nas vređali i psovali. Vruća je krv bila kod njih, ali i kod nas.

Dejan Milovanović potencira ulogu trenera Valtera Zenge, posebno kod izbora golmana.

- Čudo je bio Valter Zenga. Čudo od trenera. Umeo je da oseti igrača, da ga podigne, motiviše. Video je da Šmuci Ranđelović nije spreman i odlučio se za Vladimira Stojkovića, koji je tada bio mlad. Zenga je bio veliki golman, niko nije sumnjao u njegove odluke, tako da nije mogao da pogreši. Stojković mu je sve vratio. Branio je kao u transu u Bragi, vadio lopte iz gola, uterivao strah u noge Portugalcima. Dovodio ih je do ludila i očaja. Na toj utakmici Stojke je pokazao da će biti veliki golman. Možda je bio i naš najbolji pojedinac na tom meču.

Crvena zvezda i Braga će po treći put da se sastanu u Evropi.

- Pratim igre Zvezde. Ide to dobro, imaju odličan tim. Deki Stanković je sve to lepo namestio. Rezultati u Evropi pokazuju. Ostaje žal zbog Šerifa. Samo da je bilo malo više koncentracije tada... I Liga Evrope je dobro takmičenje, po meri za nas. Bitno je da pobedimo Bragu, mada neće biti lako. Portugalci imaju kvalitetan sastav sa dosta dobrih igrača.Milovanović očekuje najviše od najiskusnijih, da preuzmu odgovornost.

- U fokusu su Aleksandar Katai i Mirko Ivanić. Oni nose ekipu. Stvarno dobro igraju, od njih sve kreće. Sviđa mi se i Ben, vrhunski fudbaler, žao mi je što ne igra više. Napravio je Deki dobar kolektiv, a to je najvažnije. Mislim da Crvena zvezda može proći grupu. Verujem i da će se boriti za nešto više.Važan faktor na utakmici u četvrtak biće i navijači.

- Kao bivši Zvezdin fudbaler znam kako je to kad dobiješ podršku publike. Delije su uvek bile i biće 12. igrač. Oni te pesmom dižu, tada možeš i više nego što misliš. Kad je stadion pun, lakše se igra.

Na kraju, pitali smo Dejana Milovanovića šta radi posle završetka karijere, da li se druži sa bivšim saigračima.

- Najviše vremena provodim sa porodicom. Uživam. Našli ste me upravo kad sam odveo decu u školu. Što se tiče naš bivših igrača, družimo se. Sigurno ćemo biti na utakmici u četvrtak, prisetiti se našeg meča sa Bragom i navijati za Dekija i momke - poručio je Dejan Milovanović.