AKTUELNO

Katalonci u 1. kolu Lige šampiona igraju protiv Bajerna, koji ih je prošle godine u četvrtfinalu pobedio 8:2 * Šampion Evrope Čelsi protiv Zenita, a Junajted s Ronaldom gostuje Jang bojsu Nakon tri i po meseca čekanja, počinje najjače klupsko takmičenje na planeti!

Utakmicama 1. kola u grupama E, F, G i H večeras startuje Liga šampiona, u kojoj će već na samom startu ljubitelji fudbala videti veliki evropski derbi Barselone i Bajerna na "Nou kampu" (21.00, Arena sport 1).

Nema sumnje da će okršaj ekipa koje ukupno imaju 11 titula prvaka Evrope privući najveću pažnju. Katalonci su započeli život bez Lionela Mesija, koji je otišao u PSŽ, i u njih više niko ne veruje, pa ni kladionice.

KVOTE KO OSVAJA

1. PSŽ 4,33 2. Man. siti 4,50 3. Čelsi 8,00 4. Bajern 8,50 5. Liverpul 10,00 6. Man. junajted 13,00 7. Real M. 15,00 8. Barselona 21,00 9. Atletiko M. 23,00 10. Juventus 26,00

Odavno se nije dogodilo da čuvena "blaugrana" nije favorit na svom terenu, a upravo to je sada slučaj pred gostovanje moćnog minhenskog Bajerna.

Cilj im je titula

Razloga za to ima mnogo. Osim što je Mesi otišao, Katalonci ne deluju nimalo ubedljivo na terenu, a trener Ronald Kuman neće moći da računa maltene na pola tima. Otud i ne čudi strah navijača Barse da će biti super ako njihov tim ne doživi reprizu duela iz 2020. godine, kad su ih Bavarci u četvrtfinalu savladali rezultatom 8:2.

Trener Kuman kaže da to u katalonskom klubu niko nikad neće zaboraviti.

- Samo ime Bajerna budi nam loše uspomene, zbog onoga što se dogodilo prošle godine. Oni su tim koji ima ambiciju da osvoji Ligu šampiona. Što se nas tiče, pokušaćemo da odigramo dobru utakmicu protiv jednog od najjačih ekipa na svetu - kaže Kuman.

Da muka za Katalonce bude još veća, trener Kuman i predsednik Đoan Laporta ušli su u otvoreni medijski sukob. Prvi čovek kluba je rekao da trener nema moć nad svlačionicom, a Holanđanin je uzvratio da predsednik previše priča. Sve te unutrašnje probleme Katalonaca Bajern će pokušati da iskoristi.

ŠAMPIONI EVROPE

13 TITULA Real Madrid 7 TITULA Milan 6 TITULA Bajern, Liverpul 5 TITULA Barselona

Jedan od najiskusnijih igrača Bavaraca Tomas Miler kaže da će mu biti čudno da igra protiv Barselone bez Lea Mesija.

- Zaista šteta što on više nije tamo. Bila bi to dodatna motivacija za nas. Iskren da budem, sada ne znam šta mogu od njih da očekujem. Možda budu čvršći u defanzivi. Dok je igrao Mesi, znalo se na koji način će da napadaju. Međutim, sada je situacija značajno drugačija. Ne mogu da procenim šta bi moglo da nas čeka tamo - iskren je Miler.

NAJVREDNIJI TIMOVI

1. Man. siti 1,04 milijarde evra 2. PSŽ 997,75 miliona evra 3. Man. junajted 937,25 miliona evra 4. Čelsi 882,50 miliona evra 5. Liverpul 879,50 miliona evra 6. Bajern 852,40 miliona evra 7. Real M. 783,50 miliona evra 8. Atletiko M. 755,20 miliona evra 9. Barselona 676 miliona evra 10. Juventus 640,40 miliona evra

"Sveci" favoriti

U grupi E sa Barselonom i Bajernom nalaze se još Dinamo iz Kijeva i Benfika, koji će večeras igrati svoj meč u Ukrajini. Međutim, veću pažnju privući će gostovanje Mančester junajteda i Kristijana Ronalda u Bernu protiv Jang bojsa (18.45, Arena sport 1). Aktuelni šampion Evrope Čelsi trebalo bi da ima lagan zadatak u Londonu protiv prvaka Rusije Zenita, dok će Juventus biti gost Malmeu, za koji nastupa srpski reprezentativac Veljko Birmančević.

Svetski poznate kladionice smatraju da je prvi favorit za osvajanje Lige šampiona PSŽ sa kvotom 4,33, a potom sledi Mančester siti (4,50), aktuelni prvak Čelsi (8,00), Bajern (8,50), Liverpul (10,00), Mančester junajted (13,00) i Real Madrid (15,00). Barselona je tek na osmom mestu, a mnogi veruju da trenutno nema kvalitet ni za prvih deset.

SRBI U LIGI ŠAMPIONA

Dušan Tadić (Ajaks) Luka Jović (Real M.) Nemanja Gudelj (Sevilja) Aleksandar Kolarov (Inter) Nemanja Matić (Man. junajted) Nemanja Radonjić (Benfika) Mile Svilar (Benfika) Marko Grujić (Porto) Veljko Birmančević (Malme) Miralem Sulejmani (Jang Bojs) Dušan Marković (Šerif) * Napomena: Ivan Šaponjić iz Atletiko Madrida i Adem Ljajić iz Bešiktaša nisu licencirani za Ligu šampiona

Najskuplji Siti, najjeftiniji Šerif

Prošlosezonski finalista Lige šampiona Mančester siti i pred start nove sezone ima najskuplji igrački kadar u eliti. Fudbaleri na koje računa Pep Gvardiola vrede čak 1,04 milijarde evra, što je ubedljivo najviše u Ligi šampiona. Nakon njih sledi PSŽ sa igračkim kadrom vrednim 997,75 miliona evra.

U prvih deset nalaze se još Junajted, Čelsi, Liverpul, Bajern, Real, Atletiko, Barselona i Juventus. Najjeftiniji tim u elitnom takmičenju je moldavski Šerif sa cenom od tek 11 miliona evra. Ispred njih je Malme (25,93), a manje od 100 miliona evra vredi i švajcarski Jang bojs (62 miliona evra).

#Liga šampiona