AKTUELNO

Fudbaleri Srbije savladali su reprezentaciju Luksemburga sa 4:1 u meču 4. kola kvalifikacija za SP u Kataru koje se igra naredne godine.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Utakmica je igrana na Marakani i to je bio prvi put da novi selektor Dragan Stojković igra pred domaćom publikom, međutim to ljubiteljima fudbala nije puno značilo pošto su tribine najvećeg stadiona u Srbiji bile skoro pa prazne.

Prva dva gola za naš tim postigao je Aleksandar Mitrović i to već u prvom delu utakmice, tačnije u 22. i 35. minutu. Uspeli su gosti da smanje zaostatak preko Tilija, ali sve to je bilo kratkog daha. Samo šest minuta kasnije Srbija je vratila dva gola prednosti autogolom Šeona.

U finišu meča Milenković je postigao četvrti gol za Srbiju, a gosti su meč završili bez jednog igrača pošto je Rodriges dobio drugi žuti karton.

Tok meča:

90+6 minut - GOOOOOOOL - Nikola Milenković postiže pogodak u finišu meča.

90+3. minut - Radonjić je promašio prazan gol posle povratne lopte Vlahovića na peterac. Nestvaran promašaj Nemanje Radonjića. U nastavku meča pogodio je Vlahović, ali sudija je pokazao na ofsajd.

90. minut - Utakmica je produžena za pet minuta.

85. minut - U igri umesto Nastasića je Miloš Veljković, povratnik u naš nacionalni tim.

83. minut - Iz igre je izašao Mitrović, na terenu je Luka Jović.

81. minut - GOOOOOOOOOL - Vrlo brzo vraćamo dva gola prednosti. Centaršut je stigao sa desne strane, probao je glavom Mitrović, odbranio je golman gostiju, ali lopta je onda pogodila Šenoa i vratila se u mrežu gostiju.

80. minut - Odlična šansa za Milinković-Savića. Ukrao je loptu defanzivcima gostiju, opali sa desne strane u kontra ugao po zemlji, ali lopta prolazi tik pored desne stative gola Luksemburžana.

80. minut - Žuti karton za Rodrigesa.

77. minut - GOOOOOOOL - Gosti smanjuju zaostatak preko Tilija, pad koncentracije naše reprezentacije iskoristili su gosti i kaznili nas.

74. minut - Ponovo su gosti probali šutem sa distance, sada je pokušao Sinani, ali lopta ide daleko od gola Srbije, pa Rajković nije morao da reaguje.

70. minut - Iz igre izlaze Lukić i Lazović, na terenu su Dušan Vlahović i Nemanja Radonjić.

57. minut - Sjajan prodor Kostića po levoj strani, prošao je kompletnu odbranu Luksemburga, oprobao šut, ali dosta je to bilo slabo i lak zadatak za golmana gostiju.

Foto: Beta/Miloš Miškov

49. minut - Dupli pas Sergeja i Mitrovića, lopta ide na stranu do Lazovića koji je probao da je ubaci u peterac, zakačila je jednog od fudbalera domaćih i za malo ušla u gol.

46. minut - Počeo je drugi deo utakmice. U našoj reprezentaciji nije bilo promena iako je selektor nekoliko igrača poslao na zagrevanje.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Završen je prvi deo igre.

45+3. minut - Najbolja šansa gostiju okonačan je šutem pored gola Rodrigeša koji je svakako najopasniji igrač Luksemburga na ovom meču.

45. minut - Prvo poluvreme produženo je za tri minuta.

44. minut - Žuti karton za Dušana Tadića.

Foto: Beta/Miloš Miškov

42. minut - Luksemburžani su se odlobodili početnog pritiska i preuzeli inicijativu i posed, ali za sada je sve to dosta neorganizovnao i jalovo.

35. minut - GOOOOOOOOL - Ponovo je pogodio Aleksandar Mitrović, sada na asistenciju Filipa Kostića, a nakon odličnog pasa Dušana Tadića koji večeras igra perfektno. Ovo je Mitroviću sedmi gol u ovim kvalifikacijama, 43. u reprezenatativnom dresu.

29. minut - Sjajan dribling Tadića i centaršut sa leve strane, na loptu je glavom naleteo Mitrović, ali pravo u golmana Luksemburga.

25. minut - Solidan pokušaj gostiju. Probali su ponovo iz daljine, ali lopta ponovo ide pored gola Rajkovića.

Orilo se "Bože pravde" Marakanom posle duže vremena.

Foto: Beta/Miloš Miškov

22. minut - GOOOOOOOOOL - Posle sjajne akcije naše selekcije gol postiže Aleksandar Mitrović. Neverovatan pas Sergeja Milinković Savića, a finiš je bio rutina za ovako rasnog napadača.

10. minut - Prvi pokušaj gostiju, Sebastijen Til je pokušao šutem sa oko 18 metara, ali je izblokiran na vreme.

Foto: Beta/Miloš Miškov

10. minut - Imamo inicijaticvu od početka meča, visok presing naših igrača ipak za sada ne daje rezultat jer se Luksemburžani dobro bore sa pritiskom.

6. minut - Prvi pokušaj Dušana Tadića, hteo je da lobuje golmana gostiju sa 40 metara, ali bezuspešno.

3. minut - Prva priluika na meču. Probio je Laović po desnoj strani, probao centarštu i sasvim slučajno pogodio prečku.

Foto: Beta/Miloš Miškov

1. minut - Utakmica je počela.

Srbija je u martu zabeležila dve pobede i remi. Trenutno je na drugom mestu grupe A, sa tri boda manje od vodećeg Portugala, koji ima utakmicu više.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Orlovi su pre samo nekoliko dana u prijateljskom meču savladali i Katar (4:0), pa javnost sa velikim očekivanjima dočekuje meč protiv Luksemburga.

„Rekao sam da će to biti jedan od najtežih mečeva i stojim pri tome. To je poruka za moje igrače. Ovo su najteže utakmice koje su u javnosti unapred dobijene, a da biste pobedili morate da budete na vrhunskom nivou. Verujem da će biti teška utakmica ali i da ćemo prebroditi taj problem“, poručio je selektor Dragan Stojković i dodao:

„Poštujem Luksemburg, nisu slučajno osvojili šest bodova. To je ekipa koja može da napravi problem, ali od nas sve zavisi. Mi ćemo to najozbiljnije shvatiti i nemam dilemu da će igrači dati maksimum u tom momentu“.

Meč u subotu igraće se na stadionu Rajko Mitić’ uz prisustvo navijača, a selektor je istakao koliko je bitna podrška nacije.

„Moramo da ćutimo i puno radimo, da se borimo, jer jednostavno to je formula kako se vraća vera u fudbal i kako reprezentacija Srbije mora da pridobije tu ogromnu podršku koja je jako bitna“.

Luksemburg je slavio protiv Azerbejdžana u sredu. Na taj način je došao do druge pobede u kvalifikacijama, te je sada sa skorom od dva trijumfa i jednog poraza na trećem mestu u grupi, sa bodom manje od Srbije.

„Srbija je ekipa koja ima veliki individualni kvalitet u igračima poput Tadića i Mitrivića. Treba zadržati smirenost, ostati na zemlji. Moramo da imamo u vidu kvalitet rivala sa kojim se sastajemo. To je tim koji ima veoma kvalitetne igrače“, rekao je selektor reprezentacije Luksemburga Lik Holc.

„Na neki način mogu da kažem i da nam je čast sto igramo ovde protiv ovakve ekipe. Mi smo svakako autsajderi, a treba imati u vidu i da smo mi pre tri dana imali veoma težak meč dok ne Srbija igrala prijateljsku utakmicu protiv Katara. Svakako će na nekom nivou i to uticati na sam meč“.

Dve selekcije su se prethodno sastajale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2019. godine – Orlovi su dva puta slavili.

Sistem kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru je takav da iz Evrope ide 13 timova, a direktno samo pobednici grupa.

Srbija posle trećine odrađenih mečeva i dalje drži sve u svojim rukama i ima šansu da osvoji kartu za Mundijal. Ali, na današnji dan je situacija takva da bi morala u Lisabonu u poslednjem kolu da pobedi Portugaliju. Naravno da nije nemoguće, mada bi se šanse dodatno popravile da je Irska izdržala još dva minuta u Farou u sredu veče...

Plan B za Srbiju, ako ne uspe da se domogne prve pozicije je da u Katar ode kroz baraž. U njemu će igrati svi drugoplasirani timovi iz kvalifikacija, kao i dve najbolje selekcije iz Lige nacija od onih koje se nisu plasirale na Mundijal. Tih 12 reprezentacija će biti podeljene u tri turnira sa po četiri učesnika, sa kojih će samo tri pobednika dobiti vizu za šampionat sveta.

Kada dođe vreme za baraž, na žrebu će biti šest nosilaca, šest najboljih drugoplasiranih iz kvalifikacija. I Srbija je trenutno među njima. Bilo bi sjajno da, ako već dođe do toga da mora u doigravanje, tu i ostane. Sa pobedom u subotu protiv Luksemburga Orlovi bi se vratili na prvo mesto, bili bi najbolja drugoplasirana ekipa u kvalifikacijama sa 10 bodova. Mogla bi tu da joj se pridruži još Švajcarska posle četiri runde.

#Luksemburg

#Srbija