AKTUELNO

Kvalifikacije za evropska takmičenja koja ove sedmice počinju za srpske klubove, verovatno su najvažnije do sada.

Razlog je taj što imamo šansu dodatno popravimo nacionalni koeficijent i da tako od sezone 2023/24 imamo pet predstavnika, od toga čak dva u Ligi šampiona!

Srbija trenutno ima četiri predstavnika: Crvenu zvezdu od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, odnosno Partizan, Vojvodinu i Čukarički koji startuju iz druge runde kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a to bi uskoro moglo da se popravi i na bolje ako bi srpski klubovi uspeli da osvoje dovoljan broj bodova koji će omogućiti skok na listi među prvih 15 zemalja u Evropi.

Prethodnu godinu smo završili na 16. mestu UEFA rang liste, a pošto su obrisani rezultati iz sezone 2016/17, koja je bila loša za srpske klubove, skočili smo trenutno do 13. mesta.

Trenutno smo na 23,875 bodova, iza nas su zemlje poput Kipra, Švajcarske, Hrvatske i Turske, a da bismo ostali u 15 najjačih liga Evrope - projekcije su da su makar dva srpska tima neophodna u grupnoj fazi UEFA takmičenja.

Naravno to se pre svega očekuje od Zvezde i Partizana, ali vrlo je važno šta će uraditi Vojvodina i Čukarički. Svaki bod je bitan.

Ako iskoristimo ovu šansu i na kraju sezone budemo u 15 najboljih liga Evrope, onda bi Srbija od 2023/24 imala dva predstavnika u Ligi šampiona, jednog u Ligi Evrope i dva predstavnika u UEFA Konferencijskoj ligi.

U tom slučaju bi šampion kvalifikacije počinjao od drugog kola kvalifikacija Lige šampiona, na "stazi prvaka", dok bi drugoplasirani igrao od drugog kola kvalifikacija na "stazi ligaša".