AKTUELNO

Fudbaleri Italije plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva pošto su večeras u Minhenu savladali selekciju Belgije sa 2:1.Prvo veće uzbudjenje desilo se pred golom Belgije, kada je u 13. minutu nakon provere VAR sistema zbog ofsajda poništen gol Leonarda Bonučija, koji je loptu skrenuo u gol nakon izvedenog slobodnog udarca.

Kevin De Brujne je u vodstvo mogao da dovede selekciju Belgije u 22. minutu, ali je njegov udarac sa ivice šesnaesterca u korner odbio golman Italije Djanluidji Donaruma.

Tri minuta kasnije De Brujne je povukao kontru, dodao do Romelua Lukakua, čiji je udarac odbranio Donaruma.

Italija je do gola došla u 31. minutu, Čiro Imobile je tražio penal u kaznenom prostoru Belgije, a u nastavku akcije lopta je došla do Nikola Barele, koji je preciznim udarcem savladao golmana Tiba Kurtou.

Šansu da uveća prednost je deset minuta kasnije imao Federiko Kjeza, ali je njegov udarac sa ivice kaznenog prostora otišao pored gola.

Do drugog gola Italija je stigla u 44. minutu nakon udarca Lorenca Insinjea sa dvadesetak metara, da bi do kraja poluvremena bio dosudjen penal za Belgiju posle prekršaja, kojeg je napravio Djovani Di Lorenco nad Žeremijem Dokuom.

Precizan sa "bele tačke" je u drugom minutu sudijske nadoknade bio Lukaku.

U drugom poluvremenu nije bilo ozbiljnijih prilika sve do 61. minuta, kada je na asistenciju De Brujnea, Lukaku pred golom pogodio igrača Italije Leonarda Spinacolu, a lopta se odbila u korner.

Spinacola je pet minuta kasnije na centaršut Insinjea izašao sam pred golmana Belgije, ali je šutirao pored gola.

Belgija je do kraja meča pokušavala da dodje do izjednačenja, ali nije uspela da stvori značajniju priliku.

Italiji je ovo 32 utakmica bez poraza, a poslednji put su poraženi u septembru 2018. godine od Portugala.

Protivnik Italiji u polufinalu biće Španija, koja je ranije danas nakon boljeg izvodjenja penala savladala Švajcarsku.

Španija i Italija će reprizu finala Evropskog prvenstva iz 2012. godine, igrati 6. jula na londonskom Vembliju.