AKTUELNO

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Češke odigrale su 1:1 u drugom kolu Evropskog prvenstva, što bi za vicešampiona sveta moglo da bude kobno, imajući u vidu da samo sa jednim osvojenim bodom ulaze u treću rundu preliminarnog nadmetanja na EURO 2020.

Posle poraza od Engleske, u kome im je presing "gordog albiona" pravio velike probleme u organizaciji igre, "vatreni" su se sa sličnim poteškoćama našli i u svom drugom nastupu na ovom prvenstvu Evrope.

Foto: Tanjug AP/Petr David Josek

Od samog početka Česi su bili ti koji lakše i brže osvajaju loptu, a i opasniji su bili sa njom u posedu. Pretili su naročito sa krilnih pozicija, ali to što su imali više ofanzivnih akcija od rivala, a i dvostruko više šuteva (4:2 u prvih pola sata) prednost im nije donelo. Ono što jeste, bila je neopreznog Dejana Lovrena.

Laktom je iskusni defanzivac udario lakta najboljeg igrača rivala, Patrika Šika, raskrvario mu nos u 37. minutu, a posle VAR-intervencije, to je ocenjeno kao prekršaj za jedanaesterac, koji je upravo Šik pretvorio u vođstvo.

Foto: Tanjug AP/Petr David Josek

Pa opet, iako su Česi dominirali u uvodnom delu meča, po povratku ekipa iz svlačionica nakon velikog predaha, Hrvatska je zaigrala prilično drugačije.

Jedna brza akcija, nakon oduzete lopte pa prekršaja na sredini terena, omogućila je vicešampionima sveta vođstvo. Proigran je odmah usamljeni Ivan Perišić na levom krilu, a on se izvrsno probio, "skrenuo" ka sredini i uputio neodbranjiv udarac u dalji ugao gola - 1:1.

Foto: Tanjug AP/Petr David Josek

Češka ekipa se malo potom trgla, pokušala da na veću fudbalsku agresivnost suparnika odgovori većim slanjem igrača u kontranapade, pa je tako i stvorila dve solidne šanse, koliko su i Hrvati imali udarcima sa distance. Ipak, mreže se više nisu tresle, pa je plen podeljen - verovatno na veće zadovoljstvo Čeha, koji su već sakupili četiri boda i mogu da razmišljaju o nokaut fazi.

U poslednjem kolu, Hrvatska će igrati sa Škotima (koje večeras čeka meč s Englezima), a Česi sa "gordim albionom".