AKTUELNO

Evropski šampion Portugal pobedom je startovao na Euru, na kraju ubedljivom 3:0 (0:0), ali teško, mučno izborenom protiv žilavih Mađara koji su kapitulirali prvi put u 84. minutu.

Dvostruki strelac za Portugalce bio je Kristijano Ronaldo i tako postao najbolji golgeter u istoriji Evropskih šampionata, pretekavši legendarnog Platinija.

Foto: Tanjug AP/Darko Bandić

Lider Portugalaca je sada na koti od 11 pogodaka, a već je prvim nadmašio dostignuće bivšeg predsednika UEFA i kapitena "trikolora" - sa "bele tačke" je potvrdio trijumf Santoševog tima koji se dotad propisno namučio pred krcatim tribinama "Puškaš Arene".

Ronaldo je pogodio i u 92. minutu, stavio tačku na furioznu seriju Portugalaca koja je krenula sa pogotkom Gerera u 84. minutu, ali sve do tog momenta niko živ na stadionu, nisu smeli da se klade da će Portugalci na kraju uspeti da dobiju ovaj meč.

Mađari su se pokazali kao izuzetno neugodan rival, centimetri su ih delili od vođstva u 80. minutu, kada im je poništen gol iz ofsajda, kada je proključala "Arena".

Foto: Tanjug AP/Darko Bandić

Sve je delovalo idilično po selekciju naših severnih komšija u tom periodu, i čitavo drugo poluvreme su odigrali sjajan meč, otupeli oštrice Portugalske ofanzive, Ronalda odsekli iz igre. Fantastičan posao su odrađivali Adam Šalaj i Roland Salaj napred, sa protokom vremena i naletom samopouzdanja i igra Mađara je bila sve tečnija, hrabrija i lepršavija, ali ih je i sreća napustila kad su s najmanje nadali.

U 84. minutu rezervista Gerero je tukao u kaznenom prostoru, lopta je na putu ka mreži pogodila Orbana, prevarila dotad sjajnog Gulašija, i odsela u mreži - za muk na "Puškašu" i ogromno olakšanja Portugalaca.

Foto: Tanjug AP/Darko Bandić

Znali su Portugalci da im je u grupi u kojoj su Nemci i Francuiz, pobeda nad Mađarima uslov svih uslova u kalkulaciji za prolaz dalje, imperativ, i zato je olakšanje bilo ogromno, gol Gerera "legao" je kao bensedin za evropske prvake, a Mađarima je ispumpao sav adrenalin koji ih je dotad gurao da igraju kao u  transu.

Golovi Ronalda pred sam kraj došli su kao posledica takvog odnosa snaga, jedni euforični, drugi gorgirani, Ronaldo je završio posao, sebe upisao u istorijske almanahe Eura. Takođe, Ronaldo je oborio još jedna rekord, kao prvi igrač koji je učestvovao na pet Evropskih šampionata.

Foto: Tanjug AP/Darko Bandić

Pobeda i dva gola svakako će pomoći Ronaldu da uopšte ne razmišlja o propuštenoj šansi u prvom poluvremenu, verovatno najvećem promašaju dosadašnjeg toka Eura, kada je sa tek 4-5 metara promašio čitav gol.