AKTUELNO

Loža "Bora Kostić", nazvana po legendarnom fudbaleru i najboljem strelcu Crvene zvezde, otvorena je u ponedeljak na stadionu "Rajko Mitić" u Beogradu.

Kako se navodi na klupskom sajtu, ideja da se jedna od loža na stadionu nazove po Kostiću potekla je od Odbora za istoriju i identitet FK Crvena zvezda. Svečanosti su prisustvovali brojni nekadašnji asovi kluba koji su odali priznanje najboljem strelcu u istoriji Crvene zvezde. U loži će stajati i polomljena prečka kao simbol siline udarca koju je Kostić imao.

Kostić je igrao za Zvezdu od 1951. do 1966. godine, osvojio je četiri šampionske titule (1956, 1957, 1959, 1960) i tri Kupa (1958, 1959, 1956). ;Odigrao je ukupno 580 utakmica i postigao 539 golova. Bio je poznat po snažnom šutu levom nogom.Uspešan je bio u reprezentaciji Jugoslavije sa kojom je 1960. godine stigao do finala prvog Evropskog prvenstva. Iste godine je sa državnim timom na Olimpijskim igrama u Rimu osvojio zlatnu medalju.

Predsednik crveno-belih Svetozar Mijailović rekao je da je Kostić zaslužio ovakvo priznanje i da njegov primer treba da posluži kao uzor generacijama.

"Bora Kostić je bio igrač i trener u Crvenoj zvezdi, a pre svega čovek koji je fudbalsku igru pretvarao u ono što je najznačajnije – golove. Sumnjam da će iko postići ono što je on postigao u svom vremenu, toliko golova i godina provedenih u Zvezdi", naveo je Mijailović.

Kako je dodao, osim lože sa njegovom imenom, odlučeno je i da se uvede trofej "Bora Kostić" za najboljeg strelca sezone. Ove godine to priznanje poneće Mirko Ivanić.

Takođe i treća Zvezdina zvezda Dragan Džajić izrazio je zadovoljstvo otvaranjem lože.

"Bora Kostić po svim parametrima zaslužuje nadimak legenda, jer ono što je pružio u Crvenoj zvezdi zaslužuje takav epitet. U našem klubu je bilo zaista mnogo dobrih igrača, a pošto je stadion veliki doći će do još rekonstrukcija i nadam se mnogo ovakvih prostorija", rekao je počasni predsednik Crvene zvezde.