AKTUELNO

Reprezentacija Srbije u petak igra meč Kirin kupa sa Japanom, a dan pre meča na video-konferenciji bili su selektor Dragan Stojković i fudbaler Stefan Mitrović.

Mitrović je prvi odgovarao na pitanja, a uvodno se odnosilo na njegovog saigrača iz kluba.

Naime, Eji Kavašima, jedan od trojice golmana Strazbura, član je i japanskog nacionalnog tima, a domaće medije interesovao je sutrašnji susret saigrača iz francuskog kluba… "Da, baš mi je drago da ću ga videti, on je jedan od meni najomiljenijih saigrača. Radi se o velikom profesionalcu i veliko mi je zadovoljstvo da imam priliku da igram u njegovoj zemlji", rekao je Mitrović.

Novinare je zanimalo koliko su Mitrović i saigrači upoznati sa kvalitetima japanske selekcije, odnosno igrača koji nastupaju…

"Poznajemo dosta igrača iz Japana, jer mnogo njih nastupa u evropskim klubovima, gledamo ih redovno svakog vikenda na terenima u Evropi."

Što se tiče taktike i njihovog načina igre, to je stvar našeg stručnog štaba. Dobićemo sve neophodne informacije, a pripremamo se dobro kako bi sutra mogli da odigramo pravu utakmicu.

Foto: Beta/FSS

Znaju domaćini da su Orlovi došli u goste bez velikog broja standarnih igrača. Uz tu konstataciju i pitanje o aktuelnom sastavu igrača, odnosno šta ovaj meč sa Japanom znači za izabranike Dragana Stojkovića…

"Znači nam dosta. Na ovim utakmicama želimo da stvaramo taj pobednički mentalitet koji smo počeli u prethodnom ciklusu. Dosta igrača nije tu, mnogo je novih momaka sa nama koji imamo neki staž u reprezentaciji.Svi oni žele da se dokažu i realno su motivisani da daju sve od sebe. Uglavnom, momci koji su ovde, zaslužili su to svojim igrama. Želim da istaknem da je svaka utakmica u dresu reprezentacija bitna. Kad igramo za našu zemlju moramo uvek da damo sto posto svojih mogućnosti, tako da je svaka utakmica važna", ne ostavlja dilemu Stefan Mitrović.

Nije tajna, selektor Dragan Stojković je istinska legenda u Zemlji izlazećeg sunca, Japance je interesovalo kako se sada oseća po dolasku u Kobe…

"Osećam se odlično kao i uvek kada dođem u Japan, to je zemlja koja me voli kao i ja nju. Jedini problem je taj što zbog kovida ne možemo da izlazimo i zbog toga sam tužan, ali drugi put nadam se biće bolje, srećnije okolnosti za sve", rekao je Stojković.

Domaći mediji su dobro upoznati sa Stojkovićevim rezultatima u kvalifikacijama za Prvenstvo sveta, načinom igre, sistemom igre našeg tima…

"Tačno je da smo u kvalifikacijama igrali sa tri igrača u zadnjoj liniji, ali pokušavamo i sa četiri pozadi, jer želim da vidim i jedan i drugi sistem. Poznajem, dakle, dobro i jedan i drugi sistem, a na kraju ću odlučiti u kojem ćemo igrati. Meni je važno da moji igrači razumeju principe sistema i da u svakom sistemu pokušaju da odigraju najbolje što mogu."

Japan je ubedljiv u tekućim kvalifikacijama, koliko je Stojković pratio njihova izdanja…

"Iskreno nisam dugo pratio, osim tabele i rezultata. Verujem da je napravljen progres s obzirom da znam japanski mentalitet koji stalno traži da se napreduje. Smatram da je japanski fudbal generalno iz godine u godinu sve bolji."

Interesantno pitanje (prevodioc je preveo kao 'ostanak' odnosilo se na „ostanak Stojkovića u Japanu“, odnosno želju da se jednog dana vrati…

"Trenutno ne mogu da 'ostanem' zato što imam ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije i prioritet je da pokušam da nacionalni tim Srbije odvedem na Prvenstvo sveta u Kataru, zatim da se posle toga kvalifikujemo i na Prvenstvo Evrope. Ali, naravno, voleo bih da se jednog dana vratim u Japan i da probamo nešto lepo da ostvarimo."

Novo pitanje odnosilo se na činjenicu da Srbija nije došla sa najjačim timom, mediji su apostrofirali pre svega izostanak najboljeg strelca Aleksandra Mitrovića.

Foto: Beta/FSS

"Činjenica je da nismo došli u najboljem sastavu i ovo nije najbolji tim Srbije, ali dosta igrača, uključujući Mitrovića, Tadića, Milenkovića i ostai koji su standardni, nisu ovde iz objektivnih razloga. Neki su povređeni, nekima treba odmor…Ove utakmice u Japanu služe mladim igračima da se pokažu i dokažu. Da vidimo kakav potencijal imamo."

Može li selektor Srbije da kaže na koje igrače Japana mora posebno da se pazi..

"Pa (smeh) ja mogu da vam kažem i tim Japana ako hoćete."

I Stojković je izdiktirao tim ili kako je istakao "to vam je ful paket".

"Ovaj tim Japana je odličan, izuzetno su brzi, imaju odličnu tehniku, na bokovima imaju dobre driblere. Moraćemo dobro da obratimo pažnju i da se pazimo tih igrača koji igraju u napadu, a koji mogu svojom brzinom i brzim pasovima da nam naprave problem."

Konstatovali su japanski mediji da selektor Srbije ima „perfektne informacije“ o japanskom sastavu, a za kraj su ostavili interesantno pitanje.

Vi ste počeli trenersku karijeru u Japanu, u Evropi ste selektor reprezentacije, šta mislite o razlikama između azijskog i evropskog fudbala, tehnike, brzine…

"Kao što sam uvek mislio nije razlika u tehnici i taktici nego u fizičkoj konstituciji.Taj hendikep ne mora da znači da Japan ne može da igra protiv takvih ekipa. Puno puta je pokazao da ekipe iz Azije mogu da pobede ekipe iz Evrope", rekao je selektor Srbije uz pozdrav japanskim izveštačima i šaljivu opasku da će možda sutra da postigne gol sa klupe, ali da mu sudija ne da crveni karton.