AKTUELNO

Uefa je odlučila da više ne koristi preimućstvo gola u gostima u nokaut fazama svojih takmičenja.

Ono što se kolokvijalno naziva "pravilom gola u gostima", najkraće, predstavlja način rešavanja dvomeča koji su u ukupnom skoru okončani nerešenim rezultatom – dalje ide ekipa koja je postigla više golova kao gost.

Dugo se smatralo da je ovo pravilo ostatak vremena kada su gostovanja predstavljala prave male kulturološke šokove, kada tereni, stadioni i uopšte putovanja nisu bili standardizovani, kada nije bilo jednostavno znati unapred šta ekipu očekuje kada se otisne na put.

Pravilo je donelo neke od najspektakularnijih momenata u evropskom fudbalu tokom godina, a najskoriji primer jeste duel Pari Sen Žermena i Bajerna u Ligi šampiona, kada je tadašnji šampion Francuske prošao dalje.

Ali upravo je činjenica da više ne postoji podjednaka opravdanost favorizovanja gola u gostima kao u nekim ranijim decenijama razlog da se već neko vreme debatovalo o opravdanosti očuvanja ovog pravila.

Treba istaći da postoje mnogi, pa i mnogi veoma upečatljivi glasovi u svetu fudbala, koji se protive ukidanju ovog pravila.

#fudbal

#promena