AKTUELNO

Pandemija SARS-CoV-2 tipa koronavirusa od marta prošle godine maltene u celoj Evropi dovela je najpre do prekida fudbalskih prvenstava, a onda i igranja utakmica bez prisustva publike. Sada će se navijači, na važnom međunarodnom meču, vratiti na tribine.

Kako je saopštila UEFA, na finalu Lige Evrope, koje će biti održano u Gdanjsku 26. maja, biće delimično dozvoljen ulazak gledalaca na stadion.

Poljske vlasti su potvrdile evropskoj kući fudbala da će dozvoliti korišćenje 25% kapaciteta pomenutog sportskog objekta, što znači da će 9.500 ljudi moći da uživo gleda ovo finale.

Ko će u finalu igrati, za sada još nije poznato.

Ovog četvrtka će biti održani revanš mečevi polufinala, a dok se za Mančester junajted može reći da je već jednom nogom u finalu, jer je na svom terenu nokautirao Romu sa 6:2 (i nije baš lako izvodljivo (ne i nemoguće) da revanš izgubi sa, recimo, 4:0), daleko neizvesnije od tog meča u Rimu će biti u Londonu, gde će Arsenal pokušati da nadoknadi 1:2 iz meča sa Viljarealom.

Foto: Tanjug AP/Dave Thompson

UEFA je saopštila još neke detalje vezane za dolazak navijača u Gdanjsk. Cene karata za finale će biti od 40 do 130 evra, zainteresovani mogu da se prijave za po dve ulaznice, pa ako ih bude više od broja predviđenog za njihovu kategoriju (o njima u narednom pasusu), biće žrebom odlučivano ko će dobiti priliku da uđe na stadion.

Svaki učesnik finala moći će da računa na 2.000 svojih pristalica u Gdanjsku, isto toliko će biti pušteno i u slobodnu prodaju putem sajta evropske kuće fudbala, a preostalih 3.500 karata biće podeljeno organizacionom komitetu, UEFA, nacionalnim Savezima, komercijalnim partnerima i kompanijama koje rade prenose.

Što se tiče korona-restrikcija, UEFA je zasad samo rekla da će navijači morati da se povinuju odlukama poljskih vlasti, "koje možda budu tražile potvrdu o vakcini, ili negativan Kovid-test", ali će se o tome više znati u nastavku ove sedmice.

Na ovu radosnu vest, o povratku navijača na stadione, delimičnu senku baca i ne baš dobar odnos engleskih i poljskih huligana, koji su se u prošlosti više puta sukobljavali, pa će to zadati dodatne obaveze organizatorima predstojećeg finala ako Mančester junajted prođe u finale, a naročito ako to izbori i Arsenal.

#Navijači

#UEFA