AKTUELNO

Širom Evrope ljubitelji fudbala sada sa na račun 12 klubova koji su želeli da osnuju Evropsku Superligu, a onda shvatili da su napravili veliku grešku, sve to moglo bi da dovede do novih promena u evropskom fudbalu.

I to u korist onih "manjih" klubova koji u očima najbogatijih ne spadaju u "evropsku elitu"!

UEFA će u narednom periodu biti pod pritiskom da napravi nove promene u njihovom najjačem takmičenju Ligi šampiona i to nauštrb onih najbogatijih!

Kako navodi britanski "Tajms", UEFA bi mogla da se u narednom periodu odluči na potez da napusti plan po kojem bi dva tima u Ligu šampiona trebalo da se plasiraju na osnovu istorijskih rezultata, a ne rezultata u prethodnoj sezoni.

Naime, dok je 12 klubova planiralo Superligu Evrope, UEFA je u ponedeljak potvrdila novi sistem takmičenja Lige šampiona od 2024. godine, po kojem bi ona sa 32 tima bila proširena na 36.

Međutim, važna stavka u tom procesu bila je činjenica da bi od nova četiri mesta u Ligi šampiona, dva bila rezervisana za klubove koji su najbolje rangirani na UEFA listi koeficijenata, a koji se prethodno nisu kvalifikovali u Ligu šampiona.

Primera radi, da je to pravilo bilo na snazi pred početak sezone 2020/21, u Ligu šampiona bi se na osnovu koeficijenta plasirali Arsenal i Totenhem, iako su prošlu sezonu Premijer lige završili na osmom i šestom mestu, preneo je "Mondo".

Ipak, posle propasti Superlige Evrope, "Tajms" navodi, klubovi širom Evrope su se sada malo osilili i shvatili da i oni imaju moć, pa će preko EKA (Evropske asocijacije klubova) pokušati da "izboksuju" brisanje tog pravila u novom formatu Lige šampiona koji stupa na snagu 2024.

Navodi se da bi EKA kod UEFA tražila da ta dva pomenuta mesta u Ligi šampiona od 2024. budu rezervisana za šampione država koje za sada nemaju garantovano mesto u grupnoj fazi Lige šampiona.

#UEFA

#superliga