AKTUELNO

Napadač Orlova konačno stigao do cifre od 39 datih golova u dresu nacionalnog tima.

Golom koji je postigao protiv Portugalije u subotu veče, u 46. minutu kvalifikacionog meča za odlazak na Mundijalu Kataru, Aleksandar Mitrović je postao najbolji strelac u istoriji fudbalske reprezentacije Srbije!

Mitrović je postigao svoj 39. gol u dresu nacionalnog tima i tako je prestigao legendarnog Stjepana Bobeka koji je ostao na 38. Iza su Savo Milošević, Blagoje Moša Marjanović i Milan Galić sa 37 datih golova.

Napadač Fulama je tako srušio rekord koji je na snazi bio još od 1954. godine kada je Bobek poslednji put tresao mrežu za Jugoslaviju, mada je za reprezentaciju nastupao još dve godine kasnije. Bilo je to protiv Turske, het-trik u pobedi od 5:1.

- Mnogo puta sam rekao da znam da ću oboriti rekord, sad ili za koji mesec. I nastavljam da sebi postavljam neke nove ciljeve. Želim da postavim rekord koji niko neće srušiti. Idealno bi bilo da taj gol postignem u subotu uveče i da pobedimo. I još kad bi bilo bez postignutog gola. To bi bilo savršeno. Ali, najvažnije od svega je da dobijemo utakmicu - rekao je Mitrović pred meč sa Portugalcima.

Mitrović je u dresu reprezentacije Srbije debitovao u sklopu kvalifikacija za odlazak na SP u Brazilu, kod Siniše Mihajlovića koji ga je 7. juna 2013. stavio da igra protiv Belgije otpočetka.

Zatim je svoj prvi gol dao u septembru iste godine u remiju protiv Hrvatske rezultatom 1:1, da bi na sledeći čekao dve godine kasnije - u porazu od Francuske na prijateljskom meču (2:1).

Potom je dao dva gola na prijateljskim utakmicama protiv Kipra i Rusije na proleće 2016, kao i jedan protiv Kine godinu dana kasnije. U martu 2018. dao je dva gola Nigeriji, u junu tri protiv Bolivije, dok je u kvalifikacijama za odlazak na SP bio strelac šest golova: dva protiv Austrije i Velsa, jedan protiv Gruzije i Moldavije.

Na Mundijalu je pogađao mrežu Švajcaraca, u onoj prvoj Ligi nacija dao je šest golova (Crna Gora 3, Rumunija 2, Litvanija 1), a dodao je i jedan pogodak protiv Paragvaja u oktobru 2019.

Tokom kvalifikacija za odlazak na EP 2020. godine, Mitrović je dao čak 10 golova! Po dva puta je bio strelac na oba meča protiv Luksemburga i Litvanije, kao i jednom protiv Portugalije i Ukrajine.

Turcima i Rusija je dao po jedan u ovom poslednjem izdanju LN, kao i dva u prethodnom meču protiv Republike Irske, dok je njegov učinak izostao na mečevima sa Norveškom i Škotskom u okviru baraža LN za odlazak na EURO. Ostaće upamćeno i to da je jedini promašio penal u seriji protiv Škota, mada mu to niko nije uzeo za zlo.

#Aleksandar Mitrović