AKTUELNO

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) neće pokrenuti disciplinski postupak protiv reprezentacije Norveške, čiji su igrači protestovali zbog nepoštovanja ljudskih prava u Kataru, koji će 2022. godine biti domaćin Svetskog prvenstva.

"FIFA veruje u slobodu govora i u moć fudbala kao sile za dobro", navodi se u saopštenju FIFA, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Reprezentativci Norveške su sinoć pred početak utakmice sa Gibraltarom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine, izašli na teren obučeni u majice na kojima je pisalo - "Ljudska prava - poštovanje na terenu i van njega".

Katar je pod čestim kritikama svetske javnosti zbog diskriminatorskih zakona prema migrantima koji rade na izgradnji infrastrukture za Svetsko prvenstvo koje počinje 21. novembra 2022. godine.

List Gardijan je prošlog meseca preneo da je 6.500 migrantskih radnika umrlo u Kataru, otkako je ta zemlja dobila organizaciju Mundijala, 2010. godine.

Katar gradi sedam novih stadiona za Svetsko prvenstvo, koje je sa leta pomereno na zimu zbog visokih temperatura u toj zalivskoj zemlji.

Početkom nedelje Amnesti internešenel pozvao je FIFA da pritisne Katar da poštuje obećane reforme zakona o radu pre početka turnira.

#FIFA

#Norveška

#Reprezentacija

#disciplinski postupak