AKTUELNO

Stariji navijači Partizana i pažljiviji pratioci fudbala osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, lako će se setiti fudbalera po imenu Milan Đurđević.

Zbog duge kose, zvali su ga Kempes, po čuveni argentinskom fudbaleru.

Milan je rođen 4. novembra 1967 godine, a posle odrastanja u blokovima Novog Beograda, fudbalsku karijeru počinje 1986 godine u OFK Beogradu. Na staroj Karaburmi je nastupao do 1989 godine, a sjajna sezona 1988-89, kada je postigao 19 golova u Drugoj saveznoj ligi, preporučila ga je Partizanu.

Prva sezona u dresu kluba iz Humske, ostaje posebno u sećanju po njegovim golovima protiv Seltika, u Mostaru, kao i poslednjim golom na meču protiv Groningena, kada su crno-beli ostvarili plasman među osam najboljih ekipa u Kupu pobednika kupova i time prezimeli u Evropi, posle 24 godine!

Njegov učinak na kraju sezone, bio je devet golova na 26 nastupa.

Sosijedad, u kupu UEFA, a Đurđević je postigao odlučujući penal, u revanšu na stadionu JNA.

U osmini finala, protivnik je bio Inter, a Partizanov Kempes se propisno ispromašivao

U sećanju ljubitelja fudbala sa ovih prostora su i dva Đurđevićeva gola na splitskom Poljudu, za pobedu Partizana nad Hajdukom, u meču koji je završen upadom navijača na teren i spaljivanjem zastave Jugoslavije.

U leto 1991 godine, dres crno-belog kluba iz Beograda, zamenio je onim iz Soluna, potpisavši za PAOK. U Grčkoj je odigrao dve vrlo dobre sezone, postigavši 17 golova na 45 zvaničnih mečeva, uz gol u velikom derbiju protiv Olimpijakosa.

Posle dve sezone u PAOK-u, prelazi u Panahaiki, sa kojim ispada iz elitnog ranga. Time je i njegova karijera definitvno krenula na dole, s obzirom da je potom imao samo manje ili veće epizodne uloge, prvo u Majorci, potom u klubu Leka, iz Portugalije, Perpinjanu iz Kana, da bi karijeru definitivno okončao 1998 godine, posle sezona u Kastoriji i PAS Janjini.

Mediji su 1994. zabeležili da je poznati fudbaler povređen u pucnjavi dok je vozio motor.

Njegovo ime ponovo je dospelo u javnost 2012 godine, kada je objavljena vest, da je bio član organizovane kriminalne grupe, koja se u Solunu bavila iznudom i zelenašenjem.

Grčka policija razbila je tada četiri ekipe zelenaša i uhapsila ukupno 53 osobe. Iza brave su se našli biznismeni, policajci, finansijski policajci, novinari, bankari i lokalni funkcioneri, a procenjuje se da su ove četiri grupe zelenaša od reketa „zaradile“ ukupno 44,3 miliona evra!

Osim što je demantovao priče koje su ga dovodile u vezu s kriminalom, Đurđević je morao da negira i čaršijska nagađanja da mu je tokom rutinskog lekarskog pregleda utvrđeno da je zaražen virusom side.

#Milan Đurđević