AKTUELNO

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, saopštio je u petak imena igrača na koje računa za prve tri utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo protiv Republike Irske, Portugala i Azerbejdžana. Jedan od onih koji veruje u renesansu Orlova pod vođstvom jedne od najvećih zvezda na ovim prostorima je i nekadašnji reprezentativac Boško Janković.

„Ambijent je čudan. U poslednjih nekoliko godina, često se sastajemo sa Portugalom u kvalifikacijama za velika takmičenja i uvek su to neizvesne utakmice. Moja generacija je oba puta odigrala nerešeno, a mogli smo uz više sreće da ostvarimo bar jednu pobedu. U Beogradu sam postigao sjajan gol glavom i to mi jedan od najlepših momenata u reprezentaciji. Sećam se da je i pred tu utakmicu vladala čudna atmosfera jer smo tri dana ranije doživeli težak poraz na gostovanju u Kazahstanu. Portugal je poveo kiks-golom sa pola terena, ja sam izjednačio i taj bod nam je vratio samopouzdanje. Sada ponovo imamo dobar tim i siguran sam da zaslužujemo jedno od prva dva mesta u našoj kvalifikacionoj grupi“, rekao je Janković.

Podseća da je Srbija i ranije imala odlične individualce, ali je nedostatak kolektivnog duha često bio uzrok loših rezultata u kvalifikacijama ili na završnim turnirima.

„Možda je ovo pravi trenutak da se krene drugom filozofijom. Mnogo me raduje dolazak Dragana Stojkovića Piksija na mesto selektora A reprezentacije Srbije. Bio mi je predsednik u Crvenoj zvezdi, znam kako radi i koliko je posvećen fudbalu. U međuvremenu je mnogo napredovao u stručnom smislu. To je čovek sa jakim karakterom i ozbiljnom harizmom od koga može puno da se nauči. Vidim da je osvežio ekipu sa nekim mladim igračima, treba ga pustiti da radi svoj posao i pružiti mu podršku čak i slučaju loših rezultata na početku ciklusa. Strpljenje je jako bitan faktor, kratkoročna rešenja nikada nisu imala svrhu. Potreban je kontinuitet u radu i ja bih iskreno voleo da Piksi ostane na funkciji selektora u narednih 10 godina. Igračima poručujem da budu rasterećeni i da uživaju u fudbalu, jer se konačno nalaze u pravim rukama“, istakao je Janković.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Zadovoljan je Boško i načinom na koji se njegov bivši klub suprotstavio slavnom Milanu u obe utakmice Lige Evrope.

„Svaka im čast. Odigrali su hrabro i u Beogradu i na San Siru, nedostajalo im je sreće u nekim situacijama. Setio sam se odmah naših duela protiv Milana u kvalifikacijama za Ligu šampiona, mene su te utakmice i prodale u Majorku. Deki Stanković izrasta u odličnog trenera, deluje mi to sve bolje i bolje. Ima ogromnu želju da uspe, ali je još važnija ta njegova disciplina bez koje nema uspeha u savremenom fudbalu. Iskustvo će doći vremenom, nadam se da će dugo ostati u Zvezdi, a voleo bih jednog dana da ga vidim i na klupi nekog velikog evropskog tima. Šest godina je stariji od mene i uvek sam ga gledao kao idola. Sa Markom Pantelićem sam se više družio jer smo igrali zajedno u Zvezdi, dok je sa Dekijem sve to bilo na jednom profesionalnom nivou i uz ogromnu dozu respekta sa moje strane zbog svega što je uradio tokom karijere“, kazao je Janković.

Osvrnuo se Janković i na čudesne rezultate koje njegov bivši trener Đampjero Gasperini beleži na klupi italijanske Atalante.

„Sa njim sam sarađivao u Đenovi i zaista se radi o vrhunskom stručnjaku. Sećam se da sam prvu sezonu na Marasiju odigrao vrlo dobro i da mi je Gasperini prišao na početku priprema za naredni šampionat i rekao da od mene očekuje da preuzmem ulogu lidera posle odlaska Tijaga Mote i Dijega Milita u Inter. Za mene je to bilo ogromno priznanje, osećao sam se moćno i bio sam spreman da za njega poginem na terenu. Ali život nam često servira neočekivane epizode. Igrali smo poslednju kontrolnu utakmicu protiv Ređane u Ređo Emiliji, ušao sam opušteno u jedan duel i došlo je teške povrede kolena. Uopšte nisam iznenađen uspesima Atalante u Seriji A i Ligi šampiona, Gasperini je fenomenalan motivator i stručnjak koji od svakog igrača izvlači tri puta više u odnosu na njegov realni potencijal“, rekao je Janković.

#Boško Janković

#Dragan Stojković Piksi