AKTUELNO

Trener Napolija i legendarni fudbaler Milana Đenaro Gatuzo, se pre nekoliko sedmica u javnosti pojavio sa povezom preko oka što je uplašilo sve ljubitelje fudbala.

Svi su mislili da je ogrebao oko ili da mu je nešto upalo, a zapravo je u pitanju bolest s kojom se trener bori već duže od decenije! U pitanju je miastenija gravis, jedna od autoimunih bolesti koja čini da imunitet greškom napada zdravo tkivo.

Poremećaj je neuromuskularni, što znači da izaziva slabost u mišićima koje telo koristi za kretanje, ali se najpre manifestuje u mišićima očne duplje. U težim slučajevima ova hronična, progresivna bolest može biti čak i smrtonosna, ali je Gatuzo objavio da je oblik od kojeg on pati lakši.

Videti duplo, to je veoma neprijatno i teško. Deluje mi da poslednjih nedelja nisam bio 'sav svoj' i mislim da je to i tim osetio, da su igrači zbog toga propatili - otkrio je Gatuzo.

Kako prenose italijanski mediji, ovo je već treći put da se trener Napolija bori sa veoma izraženim simptomima. Prvi put je taj problem imao još kao igrač Milana, kada je zbog miastenije odsustvovao sa terena dva meseca.