AKTUELNO

Pandemija koronavirusa bila je veliki udarac i svet sporta koji se u 2020. godini suočio sa velikim izazovima i gubicima. Korona je donela "nova pravila", mečevi bez publike, otkazivanje najvećih takmičenja kao što su Olimpijske igre, Evropsko prvenstvo u fudbalu i mnoge druge velike smotre.

Virus nije štedeo sportiste -odneo je mnoge živote, finansijski razorio mnoge klubove i doveo ih na ivicu egzistencije. Međutim, mnogi od sportskih događaja iz 2020. godine nemaju veze sa koronom. Odabrali smo pet koji su beležili godinu

Foto: Tanjug AP/Reinhold Matay

Smrt Kobija Brajanta

Svet je 26. januara 2020. godine ostao bez jednog od najvećih košarkaša svih vremena - Kobija Brajanta. Legendarni košarkaš poginuo je u helikopterskoj nesreći u brdima oko Los Anđelesa u Kalabazasu, pošto se usled slabe vidljivosti helikopter Sikorski S-76 zakucao u stenu u 9.45 po lokalnom vremenu.

Sa Kobijem je bila i njegova 13-godišnja ćerka Đijana, na čiju utakmicu su krenuli helikopterom. U nesreći su nastradali svi putnici helikoptera, kao i pilota. Uz Kobija i njegovu ćerku u nesreći je nastradalo još sedam osoba, uključujući i bejzbol trenera Džona Altobelija, njegovu ženu Keri i ćerku Alisu (14).

Tragedija je izazvala tugu u čitavom sportskom svetu, a pogodila je i Novaka Đokovića, koji je trofej na Australijan openu, koji je osvojio baš tih dana, posvetio upravo Brajantu, koji je bio njegov veliki prijatelj.

Smrt Dijega Armanda Maradone

Još jedan dan u 2020. godini ostaće upamćen kao crn dan u sportskom svetu - 25. novembar, dan kada je preminuo Dijego Armando Maradona. Legendarni argentinski fudbaler preminuo je sa 60 godina u svojoj kući u Tigreu, predgrađu Buenos Ajresa, usled srčanog udara.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

Maradoni je zdravlje bilo narušeno nekoliko nedelja ranije, imao je operaciju na mozgu, posle koje se prema najavama iz Argentine uspešno opravljao. Međutim, 21 dan posle operacije, svet je imao jedan od najvećih "brejkinga", pošto nas je napustio po mnogima najveći fudbaler svih vremena.

Od Maradone su se oprostili milioni ljudi širom sveta, a u Argentini su čak izbili i neredi ispred gradske kuće, gde je Dijegu odavana počast.

Autopsijom je ustanovljeno je da Maradona nije imao nikakvih nedozvoljenih supstanci u sebi, niti je konzumirao alkohol u momentima pre smrti, dok mu je srce bilo dvostruko veće nego što je to uobičajeni slučaj.

Foto: Tanjug AP/Frank Augstein

Đoković diskvalifikovan zbog nenamernog pogađanja linijskog sudije lopticom

Najbolji teniser sveta doživeo je diskvalifikaciju sa US opena u 4. kolu, kada je slučajno pogodio lopticom linijskog sudiju, Lauru Klark, koja je pomalo teatralno odreagovala i dodatno uticala na odluku organizatora da diskvalifikuje Novaka.

Sve to se desilo u finišu prvog seta, gde je Novak bio nadomak njegovog osvajanja, ali je propustio šansu i dozvolio Pablu Karenjo Busti da se vrati u život i napravi brejk. Novaku je pala koncentracija, udario je lopticu posle poena i na njegovu nesreću pogodio u vrat Lauru Klark. Pravila su u tom slučaju surova i donose diskvalifikaciju igrača.

Novak je to teško podneo, ali se brzo psihički oporavio i već na narednom turniru u Rimu je osvojio titulu, potom igrao i finale Rolan Garosa.

Prethodno je početkom godine osvojio i Australijan open, ali će slučaj sa sudijom biti nešto što će se najviše pamtiti u 2020. godini kada je tenis u pitanju.

Mesijev zahtev da ode iz Barselone

Pravi "zemljotres" zatresao je Kamp Nou 25. avgusta, kada je Lionel Mesi poslao faks Barseloni sa zahtevom za raskid ugovora. Argentincu je "prekipelo" na Kamp Nou usled lošeg rukovođenja i smanjivanja plata, pa čak i plaćanja agencije da "pljuje" igrače na društvenim mrežama.

Ipak, danima su čelnici Barse molili Mesija i na kraju uspeli da ga ubede da ostane bar do kraja sezone. Mesi se dugo "tražio" posle toga, očigledno je sve to uticalo i na njegovu psihu i partije u novoj sezoni, ali je u poslednje vreme uspeo da se izdigne, što je i priznao nedavno u velikom novogodišnjem intervjuu, kada je rekao da trenutno ne zna šta će biti u budućnosti i da će na kraju sezone odlučiti šta će da radi.

Foto: Tanjug/Manu Fernandez

Lejkersi uzeli titulu posle 10 godina, a Lebron se približio Džordanu

NBA je jedno od retkih košarkaških takmičenja koje je uspelo da se završi u doba pandemije. Čelnici najjače košarkaške lige su čitavu ligu premestili u "balon" u Orlandu u Diznijevom svetu, gde su odigrane preostale takmičarske utakmice regularnog dela, kao i plej-of.

Foto: Tanjug AP/Mark J. Terrill

Titulu je na kraju osvoji tim Los Anđeles Lejkersa predvođen Lebronom Džejmsom.

U finalu su bili bolji od Majamija sa 4:2 u seriji. Lejkersima je ovo bila 17. titula u istoriji franšize, a prva posle 10 godina, koju je doneo upravo Kobi Brajant, čija je pogibija teško pala svima u Los Anđelesu, posebno Lebronu Džejmsu, pa je i titula posvećena "crnoj mambi".

Džejmsu je ovo bio četvrti prsten u karijeri, a pošto su Lejkersi ove sezone dodatno ojačali tim i glavni su favoriti da ponovo uzmu titulu, sada već postoji i realna mogućnost da Lebron dostigne rekord Majkla Džordana sa šest osvojeih titula.

#2020

#Sport