AKTUELNO

Fudbaleri Crvene zvezde su, na današnji su dan pre 29 godina, postali su šampioni sveta pobedom nad čileanskom ekipom Kolo Kolo u Tokiju od 3:0.

Tog 8. decembra 1991. godine, Zvezda je kao šampion Evrope savladala prvaka Južne Amerike, osvajača Kopa Libertadores, pred 60.000 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

Junak tima, koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, bio je najmlađi - Vladimir Jugović. Tada 22-godišnji fudbaler golovima u 19. i 58. minutu najavio je veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Jugović je proglašen za najboljeg igrača finala, trebalo je da dobije Tojotu na poklon, ali...

- Možda se ljudi i dalje sećaju kada me je Cvele zagrlio posle finala. E, tada mi je rekao da bi bilo lepo da se ta ''tojota'' podeli sa svim saigračima.

U šali mi je kazao da sam mnogo mlad i da nemam ni dozvolu da bih vozio takav automobil - rekao je Jugović svojevremeno za portal Mocartsport.

Crvena zvezda je tada nastupila u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crveno-beli su drugo poluvreme odigrali sa igračem manje zbog isključenja Savićevića.

- Tamo smo pokazali svu jačinu i sa igračem manje. Dejo je jeftino pao na tu provokaciju, a inače je bio igrač kog si teško mogao da izbaciš iz koloseka. Odlično smo igrali i ponovo smo pokazali tu kompaktnost. Ko god da je bio južnoamerički prvak, bio je najbolji na kontinetu gde se igrao sjajan fudbal - rekao je Darko Pančev u velikom intervjuu za Telegraf.

#Crvena yveyda

#Kolo Kolo

#prvak sveta