AKTUELNO

Suze, pesma, raširene ruke, molitve, cveće, dresovi...

U Vrtu mira u Belavisti, severoistočno od Buenos Ajresa u toku je sahrana legendarnog fudbalera Dijega Armanda Maradone.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima legendarnog fudbalera stigao je na konačno prebivalište u Vrt mira koji se nalazi u predrađu prestonice Argentine.

Telo argentinskog fudbalera će po njegovoj želji biti kremirano. U toku je pomen pred prijateljima i članovima porodice. 

Stanje na ulicama je haotično. Došlo je i do sukoba Maradoninih pristalica i policije.  

Veliki broj navijača pratio je povorku sa sandukom pokojnog fudbalera. 

Kovčeg sa telom Dijega Maradone prethodno je bio izložen u Ružičastoj kući (Casa Rosada), Domu vlade u srcu glavnog grada Argentine. Preko kovčega postavljena je velika argentinska zastava preko koje je i dres nacionalnog tima sa brojem deset, koji je nosio Dijego. Slika koja se u Argentini ne viđa nikad je sada obišla planetu. Navijači dva najveća domaća kluba zagrljeni plaču zbog odlaska Dijega Maradone.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

Maradona će počivati kraj oca i majke

Maradona će, prema najnovijim informacijama, biti sahranjen u četvrtak uveče po našem vremenu na groblju Bela Vista u Buenos Ajresu. Ovu informaciju preneo je njegov portparol Sebastijan Bjanki. "Sahrana će se obaviti u Vrtu mira u Bela Visti, severoistočno od Buenos Ajresa, gde počivaju i njegovi roditelji", rekao je Bjanki. Navijači će moći do 16 sati po lokalnom, odnosno 20 sati po srpskom vremenu da se opraštaju od "El Piba". Radi privatnosti koju je zahtevala njegova porodica, a i iz straha vlasti da bi mogli da izbiju nemiri, nije poznata tačna satnica sahrane. Njegovo telo će biti stavljeno u zajedničku grobnicu gde počivaju njegovi roditelji Dalma Salvadore Tota Franko i otac Don Dijego Čitoro Maradona.

Ispraćaj legendarnog Maradone možete pratiti u nastavku, uživo:

U Argentini je proglašena trodnevna žalost zbog smrti legende fudbala, a njegovi navijači, poštovaoci i građani opraštaju se od svog idola.

Prema najavama, očekuje se da će ispraćaju Maradone prisustvovati milion ljudi.

Foto: Tanjug AP/Argentina's Presidency

Dijego Maradona preminuo je juče u 60. godini od akutne, kongestivne i hronične srčane insuficijencije. Njegov odlazak potresao je fudbalsku planetu, a čuveni Argentinac po mišljenju mnogih bio najbolji fudbaler u istoriji.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

Prvom delu bdenja prisustvovali su uža porodica i prijatelji, a zatim su se kraj njegovog kovčega smenjivali saigrači i drugi poštovaoci.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

Poruke žaljenja zbog smrti Maradone stižu iz celog sveta, a iz Vatikana je saopšteno da će papa Franja, inače Argentinac i fudbalski navijač, pomenuti Maradonu u svojim molitvama, prenose mediji.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

Okupljeni Argentinci prolazili su kroz Ružičastu kuću i opraštaju se sa svojim idolom. Međutim, stvorila se ogromna gužva jer su svi želeli da priđu telu slavnog fudbalera, pa je policija nekoliko puta morala da reaguje kako bi sprečila nerede.

#Dijego Maradona