AKTUELNO

Slavni fudbaler Dijego Maradona je preminuo u rodnoj Argentini u sredu 25. novembra u 60. godini.

Ironija sudbine je namestila da slavni "El Pibe" napusti ovaj svet istog datuma kao njegov idol Džordž Best i politički idol Fidel Kastro.

Odrastao u siromašnoj porodici u predgrađu Buenos Ajresa, Dijegu, prvom sinu posle ćetiri čerke roditelja Dalme i Dijega, život nije nudio puno mogućnosti. Sa osam godina je već zapao za oko fudbalskim skautima koji su na ulici primetili njegov talenat.

Već sa 12 godina je zabavljao publiku u poluvremenu utakmice seniora. Mnogo godina kasnije je na pitanje, ko su mu bili fudbalski uzori, odgovorio Brazilac Rivelinjo i slavni napadač Mančester junajteda Džordž Best.

Ironijom sudbine Džordž Best je preminuo 25. novembra 2005. godine, a Dijego istog datuma 15 godina kasnije.

Čuveni El Pibe imao je istetoviran lik Fidela Kastra. Nikada nije Maradona krio, naprotiv, koliko se divio višedecenijskom vođi Kube.

Foto: Tanjug AP/Massimo Sambucetti

I imali su posebnu povezanost, pa je slavni Argentinac istetovirao njegov lik na nozi.

Postoji čak i fotografija kako mu Maradona pokazuje tu tetovažu. Njihovo prijateljstvo posebno se razvilo između 2000. i 2004. godine, kada se Dijego lečio na Kubi od zavisnosti od kokaina.

"Nisam komunista, već Fidelista, do smrti", umeo je da kaže Maradona. Čuveni kubanski vođa preminuo je 2016. godine, takođe 25. novembra, tri i po meseca nakon što je napunio 90 godina.

#Dijego Maradona