AKTUELNO

Legendarni kapiten Crvene zvezde Nemanja Vidić uputio je otvoreno pismo fudbalskoj javnost u kojem je ocenio da je postojeći sistem destruktivan i kratkoročan.

Njegovo pismo prenosimo u celosti:

Imam potrebu da kažem ono što mi je na srcu i podelim svoje razmišljanje sa javnošću.

Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan.Troši fudbalske radnike, pravi fudbalere i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namerama.

Ceo sistem radi u interesu mendžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala. Dozvoljava ljudima,blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac.

Sistem koji smenjuje trenera koji se plasira na Svetsko prvenstvo?!

Fudbaleri i treneri su osuđeni da sarađuju sa takvim ljudima jer su, na žalost, oni ti koji odlučuju o njihovoj sudbini. Uče decu da je za put do uspeha bitno ko je tvoj menadžer, a netrener jer kvalitet nije merilo, ni fudbalski a ni ljudski.

Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi(sportski i timski duh , fer plej , da najbolji igra ...). Tek kad se to bude promenilo onda će svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji!

Što kaže naš narod: ”Kako seješ tako i zanješ”. Ovakav sistem traje već dugi niz godina. Kažu, uvek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri fudbaleri već losi ljudi, neće da igraju za reprezentaciju...

Ni jedan trener/selektor nije valjao u zadnjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svetsko prvenstvo ! Ali njihov sistem je idalje dobar! Pa, iz kog sistema je izašao taj kadar? Sram vas bilo!

Javljaju se uvek poslušnici koji kritikuju posledicu, a ne uzrok problema i tako brane predsednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju "uspehe" koje je postigaopredsednik Saveza (neregularnost prvenstva , nesportski odnosi Zvezde i Partizana , samim tim podele u društvu, produbio nepoverenje u srpski fudbal i sudijsku organizaciju, da ne pričam o "uspesima reprezentacije")!

Sposobni ljudi kod nas u fudbalu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili!

Dok se to ne promeni - nema napretka !Baš me interesuje koji će sledeći stručnjak da se javi da brani takav sistem!

#nemanja vidić