AKTUELNO

Fudbalerke će uskoro imati zaštićena materinska prava, prema novim pravilima o zapošljavanju koje je danas objavila Medjunarodna fudbalska federacija (Fifa).

Fifa se priprema da klubovima naloži da fudbalerkama dozvole najmanje 14 nedelja porodiljskog odsustva, koje se plaća minimum dve trećine od pune plate.

"Njen klub će biti dužan da je reintegriše u fudbalske aktivnosti i pruži odgovarajuću stalnu medicinsku podršku", saopštila je Fifa.

Svaki klub koji raskine ugovor sa fudbalerkom zbog trudnoće, moraće da plati odštetu i kaznu i biće mu zabranjeni transferi godinu dana.

"Ideja je zaštititi igračice pre, tokom i posle porodjaja", rekao je šef pravnog tima Fife Emilio Garsija tokom konferencijskog poziva.

Taj potez smatra se ključnim korakom u profesionalizaciji ženskog fudbala i poštovanju porodičnog života igračica, posle uspešnog Svetskog prvenstva 2019. godine i većih ulaganja elitnih klubova u ženske ekipe.

Očekuje se da će Savet Fifa sledećeg meseca usvojiti pravila, koja će stupiti na snagu 1. januara.

Reprezentativka SAD Aleks Morgan, osvajačica prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, potpisala je ugovor sa Totenhemom u septembru, četiri meseca nakon što je rodila prvo dete. Ona je ovog meseca odigrala i prvu utakmicu za londonski klub.

#FIFA

#fudbal

#žene