AKTUELNO

Pre šest godina 14. okrobra prekinut je meč kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo između Srbije i Albanije u Humskoj zbog drona sa zastavom tzv. Velike Albanije Niste sigurno zaboravili!

U 42. minutu dron sa zastavom na kojoj je mapa tzv. Velike Albanije, uz natpis "autohtoni" i likove političara Ismaila Đemalija (pisac albanske deklaracije nezavisnoti 1912.) i ratnog vođe Ise Boljetinija, zaustavio je utakmicu u Humskoj.

Morina i dalje propagira sve isto što je uradio i na dan kada je pustio dron na Instagramu je objavio fotografiju sa zastavom uz podsećanje da je prošlo šest godina, uz komentar:

- Srećan autohtoni dan!

View this post on Instagram

Happy Autochthonous Day!!! 6

A post shared by Ismail Morina - Ballisti (@ballist.morina) on

Kada je ugledao dron prvo je reagovao štoper Srbije Stefan Mitrović u uspeo je da "prizemlji" dron. Uhvatio je zastavu i tada je nastavio haos.

Albanski fudbaleri, pre svih Andi Lila i Taulant Džaka, zaleteli su se na Mitrovića i hteli da mu otmu zastavu. Pridružili su mu se igrači, a onda je nastao haos jer su na teren uleteli i navijači Srbije, koji su potpuno poludeli i želeli da otmu zastavu, prenosi Telegraf. Došlo je do tuče igrača Albanije sa srpskim navijačima, a prednjačili kapiten "crnih orlova" Lorik Cana i Andi Lila. Na kraju su Albanci uspeli da sačuvaju zastavu i da je predaju delegatu, nakon čega su pobegli u tunel glavom bez obzira, ali usput zaradili nekoliko udaraca.

Na teren je uleteo i Ivan Bogdanov, huligan koji je dve godine ranije u Đenovi izazvao prekid meča i spalio zastavu Albanije. Kratko se sa grupom navijača pod fantomkama pretio albanskim igračima, nakon čega se vratio na tribine posle upada policije. UEFA je nakon svega kaznila Srbiju, iako je albanska strana izazvala prekid provokacijom sa dronom. Naš tim je za "zelenim stolom" poražen sa 3:0, a to je kasnije uticalo i da se nekoliko narednih mečeva igra bez publike, kao i da naš tim ne ode na EURO, već su to učinili Albanci, po prvi put u svojoj istoriji.

Kasnije je otkriveno da je dronom upravljao Ismail Morina, Albanac koji je došao u Beograd sa tom misijom da izazove provokaciju. Dronom je upravljao tako što se popeo na krov crkve Arhangela Gavrila u Humskoj, koja je preko puta severne tribine stadiona.

Ideju za "akciju" dobio još nakon žreba kada su izvučeni Srbija i Albanija. Dugo je planirao i čak je išao i u izvidnicu nekoliko meseci ranije, kako bi izvideo lokaciju na licu mesta i kako bi otkrio najpovoljniju poziciju za puštanje drona.

- Igrao sam mali fudbal sa prijateljima posle žrebanja kvalifikacionih grupa i tada se kod nas rodila ideja da se puti dron tokom utakmice. Imali smo dilemu oko zastave i razmišljali smo da napišemo nešto na italijanskom, a onda smo ipak odlučili da to bude reč "Autohtoni" na engleskom, jer nam delovala elegantnije. Mislio sam da će meč da se igra na stadionu Crvene zvezde i zato sam 26. jula išao u Beograd kako bih osmotrio lokaciju i snimio stadion, usput sam otišao i do stadiona Partizan, ali sam tek kasnije saznao da će se tu igrati utakmica. Kasnije sam preko "Gugl Mapa" još jednom proverio lokaciju i pronašao nekolio mesta udaljenih 50-70 metara od stadiona odakle sam mogao da pustim dron - ispričao je Morina i otkrio da je imao pomagača iz Skoplja i da je greškom spustio dron do Stefana Mitrovića, jer je mislio da su albanski igrači igrali u crvenim dresovima.

- Ideja je bila da ga pustim dok ide himna, ali baš u tom trenutku je neko prolazio pored mesta gde sam bio skriven, pa sam se uplašio da me ne otkriju. Pred kraj poluvremena sam odlučio da ga pustim. Mislio sam da su albanski igrači u crvenim dresovima i zato sam ga spustio nisko u njihovoj blizini, ali sam pogrešio. Odmah posle toga sam seo u auto u kome je bio moj pomagač iz Skoplja i krenuli smo autoputem. Brinuli smo se da će nas uhvatiti policija na granici, ali je sve prošlo bez problema na svu sreću.

Srbija je za morinom raspisala poternicu zbog prekida utakmice Srbija - Albanija. On je sredinom 2017. godine uhapšen u Hrvatskoj u Dubrovniku. Iako je Srbija čekala ekstradiciju, na kraju je hrvatska odbila da ga izruči i on je prebačen u Italiju, gde ima boravište.

- Kažu da sam uvredio njihovu zastavu. Njihovu veru. Nisam. Samo sam pokazao istoriju. Naše zastave - rekao je Morina, koji je usput "samo tražio oproštaj jer se popeo na srpsku crkvu". Žalim zbog jedne jedine stvari. Što sam se popeo na crkvu. Ako su se Srbi vernici uvredili zbog toga, žao mi je. Tražim Oproštaj. Tražim oproštaj što sam se peo na crkvu. A ostalo? Osećam samo ponos. Sve je bilo moja ideja. I moja sposobnost. I moja glupost. Ali sve je bilo moje.

#Dron

#Humska

#Morina

#Stadion

#Velika Albanija