AKTUELNO

Ilija Petković je preminuo u subotu, a upravo je ovaj naš fudbalski velikan nedavno govorio o virusu koji ga je i zadesio krajem juna.

Danas SARS-CoV-2 tip korona virusa, pre 48 godina velike boginje - imaju najmanje jednu dodirnu tačku: obe bolesti na neko vreme prekinule su sportska takmičenja, naravno u potpuno drugačijim razmerama. I - obe mogu da budu vrlo kobne.

Naš bivši selektor, koji je dobro pamtio epidemiju velikih boginja, u ponedeljak je primljen u bolnicu zbog čira, a imao je problema sa srcem i plućima. Izgubio je mnogo krvi nakon što mu je pukao čir na tankom crevu, a onda je otkriveno i da je pozitivan na novi virus...

Covid-19 na globalnom nivou, a velike boginje lokalno, opasne su stvari i "Petko" je toga bio i te kako svestan.

Upravo je o te dve bolesti i pričao nedavno za "Večernji list", koji je podsetio da je epidemija od pre gotovo pola veka bila neuporedivo smrtonosnija. Bivšu Jugoslaviju, tačnije - delove Srbije i Crne Gore, pogodila je na prelasku iz marta u april 1972. godine tzv. "variola vera". Bili su to dramatične sedmice, država je maltene bila paralizovana, a "informacije o širenju zaraze bile su strogo kontrolisane i izlazile su na kapaljku", podseća taj list.

Upravo o ovim dramatičnim danima nedavno 74-godišnji Ilija Petković je pričao za "Večernji" pre nego što je završio u bolnici, gde je, nažalost, njegovo srce prestalo da kuca ovog vikenda.

– Bilo je slično kao danas, zabrana javnih okupljanja, međusobnih fizičkih kontakata, mada smo mi u OFK Beogradu sve vreme ipak trenirali. Istina, situacija je u zdravstvenom smislu tada bila mnogo gora, jer je smrtnost od boginja bila mnogo veća, pa je i strah kod ljudi bio izraženiji. Iako je ono bila epidemija, a sada je reč o pandemiji – rekao je najpre Petković.

Foto: E-Stock

Upitan da li ga je bilo strah za sopstveno i zdravlje članova porodice, priznao je sledeće:

– Iskreno, ja nisam bio toliko u strahu, jer sam boginje već bio preboleo kao dete u Kninu, a 1972. godine još sam bio samac, nisam imao porodicu u Beogradu. Naravno da smo svi tu epidemiju shvatali ozbiljno, naročito kada su u medijima objavljene informacije o njoj. Tada smo se svi maksimalno mobilisali, pa je stoga i bolest bila dosta brzo stavljena pod kontrolu.

Na kraju je odgovorio i kako gleda na novi korona virus:

- Imam 74 godine, u dobrom sam zdravstvenom stanju, a život me naučio da takvim stvarima, naročito u mom starosnom dobu, ne treba prkositi. Ovo je bolest koja ne dopušta grešku, zato sam disciplinovan i držim se svih preporuka zdravstvenih službi, istakao je nedavno Ilija Petković u pomenutom intervjuu.

#Ilija Petković