AKTUELNO

Predsednik Medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije kardiohirurg Miljko Ristić ističe da su fudbalske utakmice veliki rizik za širenje zaraze, te ocenjuje da nije realno da fudbalsko prvenstvo u Srbiji bude nastavljeno.

Ristić je ukazao da svetske i evropske asocijacije UEFA i FIFA nisu izdale konkretne preporuke i da je nacionalnim fudbalskim savezima ostavljeno da odluče da li će i kada nastaviti takmičenje. UEFA i FIFA su finansijski veoma moćne organizacije, naveo je Risitić i istakao da je UEFA fudbalskim svavezima dala 236 miliona evra, a to znači da će svaka zemlja dobiti 4.3 miliona evra da reši probleme nastale usled koronavirusa.

- Od fudbala živi veliki broj ljudi u svetu, u Srbiji je to oko 55.000. Fudbal je prestao, jer masovna okupljanja nisu dozvoljena. Veliki je rizik od bolevanja na utakmicama - naveo je Ristić i podsetio da se smatra da je utkmica odigrana u Milanu Valensija – Atlanta značajno uticala na razvoj epidemije.

Naglasio je veliku podršku UEFA i FIFA medicinskim radnicima u borbi sa koronavirusom.

- Kada je reč o takmičenjima nema smernica, ostavljeno je fudbalskim savezima da sami reše na koji način će završiti fudbalsko prvenstvo. Sve zavisi od sistema tamičenja – naveo je Ristić.

On je rekao da su Zvezda i Partizan glasali za nastavak prvenstva, ali da to nije realno. Takođe, za Ristić kaže da smisao fudbala nije da se igraju utakmice bez publike.

U drugim zemlja je, kako je dodao, jedna od opcija da se sve utakmice odlože za septembar.

#Miljko Ristić

#koronavirus

<
'