AKTUELNO

Na današnjii dan pre 75 godina rođena Crvena zvezda. Dragan Džajić, sigurno najbolji igrač u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala, kaže da je izuzetno lep osećaj biti deo tima koji proslavlja takav jubilej.

- Kada saberete sve što se postiglo u Crvenoj zvezdi, kada u tome vidite i svoj udeo, naravno da je lepo i prijatno – rekao je Džajić ponosno za Pink.rs i zvezdašima u narednom periodu poželeo mnogo uspeha. 

Prisetio se rezultata koji su obeležili “život” ovog kluba. 

- Bari i Tokio su dva najveća sportska rezultata koje je Crvena zvezda napravila. Mislim da u skorije vreme ne možemo računati da se ponovi takav uspeh, ali videćemo, to zavisi od mnogo faktora – navodi počasni predsednika Crvene zvezde. 

Dragan Džajić, kao najtrofejnija ličnost u istoriji kluba, kaže da mnogo toga zavisi ne samo od razvoja Crvene zvezde, već i pravca u kojem će ići naša zemlja u narednom periodu.

Foto: Wikipedia.org/Syrcro

- Sve su to činjenice od kojih će zavisiti kako će fudbalski klub razvija i da li može da postigne rezultate da jednog dana bude prvak Evrope ili pobednik Interkontinentalnog kupa – naveo je Džajić.

Crveno belima je poželeo da dominiraju u srpskom fudbalu i da jednoga dana ponovo budu prvaci Evrope 

- Za sada je važno da Crvena zvezda završi na prvom mestu do kraja prvenstva, budući da imamo prednost od 11 bodova i blizu smo osvajanja titule prvaka države. Treba razmišljati o tome kako će igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona ili eventualno Ligu Evrope – dodaje Džajić.

Kako kaže u Crvenoj zvezdi se danas razmišlja kao i uvek - da li je sve ovo dovoljno što klub ima na raspolaganju.

- Pitanje je kakva će biti finansijiskasituacija, na koja pojačanja i kog kalibra može da se računa, ali svakako otome treba razmišljati – naglasio Džajić.  

Bio je najmlađi debitant u istoriji kluba

Kao igrač, direktor i predsednik osvojio 31 zvaničan trofej: 16 šampionskih titula, 12 kupova, Kup šampiona, Interkontinentalni kup i Srednjoevropski kup. U Crvenu zvezdu došao je kao petnaestogodišnjak, nakon maestralno odigranog juniorskog turnira u Valjevu gde su ga zapazili "lovci na talente" najvećih klubova. Po prelasku u Beograd, Džajiću je trebalo samo šest meseci da zasluži poziv u seniorski tim. Tadašnji trener Miša Pavić je "velemajstoru" ukazao šansu 8. juna 1963. godine u utakmici sa podgoričkom Budućnošću, čineći ga tada najmlađim debitantom u istoriji kluba – 17 godina i devet dana. Prvu titulu u crveno-belom dresu osvojio je u narednoj sezoni 1964. godine, a ostaće upamćen i kao predvodnik generacije koja je prva u istoriji zabeležila het-trik u tadašnjoj ligi eks Jugoslavije (1968., 1969., 1970.). Džaja je bio jedan od najcenjenijih fudbalera 20. veka, odigrao mnogo spektakularnih mečeva, postigao sijaset fenomenalnih i presdnih pogodaka, mnoge iz slobodnih udaraca i sasvim je zasluženo izabran za najboljeg igrača Srbije i Jugoslavije u prošlom veku. Nakon više nego uspešne igračke karijere Džaja je na predlog rukovodstva Crvene zvezde 1979. godine, seo u fotelju tehničkog direktora. Dvanaest godina kasnije osvajanjem titule prvaka Evrope i sveta 1991, zajedno sa svojim saradnicima, Dragan Džajić, ispisao je najlepšu stranicu u istoriji kluba i srpskog klupskog fudbala. Od decembra 2014. godine, odlukom Skupštine Crvene zvezde, Džajić je izabran za počasnog predsednika našeg kluba.

#Crvena Zvezda

#Dragan Džajić Džaja

'